söndag 18 september 2011

Tema: Filter - rektangulära eller kvadratiska filter

Det finns många typer och system när det gäller rektangulära filter. Vi väljer att kalla dem för rektangulära efter som det är det de är. Andra kallar dem för kvadratiska eller square, men formen är otvivelaktiskt rektangulär. Ett stort system av denna typ av filter är Cookin där typen P är den vanligaste för vanliga systemkameror.

Hur fungerar då ett sådant filter och vad består det av? Ett set som är färdigt att montera på en kamera består av minst tre delar. Först och främst filtret, som kan vara av en mängd olika typer som vi kommer att återkomma till.

Sedan kommer filterhållaren. Denna hållare har plats för 1-3 filter och gör att man kan justera höjden på filtret i hållaren, individuellt för alla tre filtren.

För att man ska få ett system som är så flexibelt som möjligt så är del tre i setet en filterhållaradapter. Denna gör att du kan använda ditt set med filter och filterhållare på objektiv med olika filtergänga, bara genom att skaffa flera filterhållaradapters. Använder du ett objektiv med 55mm filtergänga och ett annat med 67mm filtergänga så köper du ett filter, en filterhållare, en 55mm filterhållaradapter samt en 67mm filterhållaradapter.

Filtren kan delas i två huvudgrupper, solida och tonade, eller graduerade som de också kallas. Solida filter har en färg eller ton över hela filtret, medan det tonade filtret tonar ifrån tex en färg till ofärgat. Eftersom den stora fördelen med dessa filtersystem är att man kan justera höjden i hållaren, och därmed komponera sin bild ganska fritt, så används tonade filter väldigt ofta. Om man bara är ute efter ett färgfilter med en ren, solid färg, så är runda varianter oftast mer lättarbetade.

Solida filter
Finns i både färg och grått, där gråfiltren är vanligast. Ett gråfilter ND4 eller gråfilter ND8 är bra att ha som komplement till ett tonat gråfilter, om det är så att hela bilden behöver mörkas ned för att det tonade filtret ska ge rätt effekt. Gråfilter ND, Neutral density, gör en bild mörkare helt utan att påverka färgåtergivningen. Solida färgfilter färgar en bild helt och hållet i tex blått, grönt, rött eller gult.

Tonade filter
Tonade filter, eller graduerade filter som de också kallas, finns både i grått ND och kallas då ofta GND (Graduated Neutral Density), och i färg. Man brukar även dela in i kategorierna hard edge och soft edge, eller hård övergång och mjuk övergång på svenska. Hård övergång används när det finns en tydlig gräns mellan det som man vill ge en mörkare ton och det man vill ska vara oförändrat. Ett exempel kan vara en ljus himmel över ett fält med en rak tydlig gräns. Mjuk övergång används när gränsen mellan det som ska påverkas inte är lika distinkt, tex en ljus himmel mot ett landskap med berg.

Tonat gråfilter finns med olika styrkor på det grå, där ND2 är vanligt. ND2 släpper igenom 50% av ljuset. Vill man förstärka effekten i bilden går det bra att stoppa i ett likadant filter till i hållaren och då få ND4 till klart. En fördel med den metoden är att man då kan justera filtren mot varandra i höjdled.

Tonade färgfilter finns i en mängd olika färger, tex tonat blåfilter, tonat grönfilter, tonat gulfilter, tonat orangefilter, tonat rödfilter och ett speciellt solnedgångsfilter. Vad respektive färgfilter kan användas till kan man även läsa i detta tidigare inlägg i bloggen, Nyheter färgade filter

Vårt sortiment av rektangulära filter hittar du här

En artikel om tonade gråfilter finns på engelska Wikipedia, Graduated neutral density filter

Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar