lördag 22 augusti 2009

Batterigrepp eller vertikalgrepp

Vi får ibland frågor från våra kunder om batterigrepp. Varför ska man ha ett batterigrepp?Anledningarna är många, men vi vill peka på tre viktiga anledningar till att jag själv till exempel alltid använder batterigrepp på mina kameror.

1. Greppet. Dagens systemkameror är ganska små och en vuxen mans hand är helt enkelt för stor för att få plats på kamerans grepp. Har man ett stort och tungt objektiv, tex från 70-200 och större, så är det riktigt jobbigt att hålla i kameran om inte hela handen stödjer huset. Batterigreppet har en naturlig fortsättning på kamerans grepp och ger plats för hela handen.

2. Vertikalkontrollerna. Batterigrepp kallas ofta vertikalgrepp, eller av riktigt gamla fotografer "motor" (detta sedan tiden då man drog fram filmen för hand och kunde sätta en motordrift under kameran som mycket liknar dagens battergrepp). Att det kallas vertikalgrepp beror helt enkelt på att man kan kontrollera kameran även i vertikalt läge. Det finns alltid avtryckare, ofta kontroller för fokuspunkt, exponeringskompensation, väljarratt, etc. Man kan helt enkelt göra det mesta som behövs vid fotograferingen utan att vända på kameran. Mycket praktiskt, speciellt vid tex porträttfotografering.

3. Batteritiden. I de flesta batterigrepp så ökas batterikapaciteten till det dubbla. Man tar ofta ur batterier ur kameran och ansluter batterigreppet i batterifacket. Sedan rymmer greppet 2st batterier av den typ som hör til kameran. Ofta finns även möjlighet att använda 6-8st AA-batterier. Med dagens priser på batterier till kameror så ser vi AA-kassetten som en nödlösning. Om du blir strömlös kan du snabbt köpa batterier för att ladda kameran med och kunna fotografera vidare. Men vi rekommenderar att istället se till att ha kamerabatterier laddade och med i kameraväskan.

Ett batterigrepp som är lite annorlunda än de flesta andra är ND10 (eller MB-D10 i original) som är batterigreppet till Nikon D300 och D700. Detta grepp ansluts under kamerahuset med originalbatteriet fortfarande i sitt ordinarie fack. Detta göra att monteringen av greppet går mycket snabbt. Man får också tillgång till 1st ytterligare EN-EL3e-batteri. En ytterligare finess man får tillgång till med ND10 / MB-D10 är möjlighet att använda batteriet EN-EL4, vilket krävs för att till fullo utnyttja kamerans serietagning på 8 fps (frames per second, bilder per sekund).

Som synes finns det många anledningar att skaffa ett batterigrepp till sin systemkamera. Vi erbjuder batterigrepp till följande modeller från Canon:
EOS 5D (motsv. BG-E4)
EOS 5D Mk II (motsv. BG-E6)
EOS 20D (motsv. BG-E2N)
EOS 30D (motsv. BG-E2N)
EOS 40D (motsv. BG-E2N)
EOS 50D (motsv. BG-E2N)
EOS 350D (motsv. BG-E3)
EOS 400D (motsv. BG-E3)
EOS 450D (motsv. BG-E5)
EOS 500D (motsv. BG-E5)
EOS 1000D (motsv. BG-E5)


Och följande modeller från Nikon:
D300 (motsv. MB-D10)
D700 (motsv. MB-D10)
D80 (motsv. MB-D80)
D90 (motsv. MB-D80)
D40
D40x
D60
D5000

Fler modeller kommer, samt batterigrepp till Sony och Pentax.

Välkommen till http://www.fotofyndet.se/ för mer information om respektive modell eller om du har andra frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar