tisdag 31 januari 2017

Dokmentär om adlad fotograf

Don McCullin är fotografen som varit yrkesverksam i över 60 år. Han har sett de flesta av världens konflikthärdar under de här åren och han har rapporterat initierat och med samvete från dem alla. Han har kallats "ett samvete med en kamera" och var under många år Englands främste konfliktfotograf.

Under det som kallas 2017 New Years Honours utsåg drottning Elisabeth II McCullin till "Knight Bachelor", den lägre av de olika riddarskap som drottningen kan utse, för sina insatser för fotojournalistiken.

Donald McCullin CBE Photojournalist. For services to photography.

En dokumentär om Don McCullin finns bland annat på YouTube och är mycket sevärd. Var dock beredd på att en del otäcka bilder förekommer.

/Christer


Artikel på DriftZone

Dagens artikel på DriftZone är skriven av mig, och med bilder av mig och Erika Näsberg. En extra rolig artikel att skriva eftersom den handlar om Kim Fors, som liksom jag kommer ifrån Ånge. Kim bor numera i Eskilstuna men teamet och bilen finns i Ånge.

Välkomna in och läs!

http://www.driftzone.se/

/Christer

Kim Fors Drifting
Kim Fors på Sundsvall Raceway
Foto: Christer Hägglund

måndag 30 januari 2017

Vlogare på shoppinghumör

Jon Olsson, en känd svensk utförsåkare, driver numera en vlog. Bland mycket annat. En vlog är en videoversion av en blog, alltså en sammanställning av någorlunda regelbundna videos. I Jons fall en om dagen, som han skapar tillsammans med en kollega och sin flickvän Janni Deler.

I ett avsnitt är Jon i en kamerabutik i Los Angeles, där han shoppar loss rejält. Jons vlog håller hög produktionskvalitet och det märks när han handlar prylar. I det här avsnittet handlar han en Canon EOS 5D Mk IV, ett Canon EF 85 mm f/1.2, en slider, en väska och en del annat.


söndag 29 januari 2017

Nya objektiv i sortimentet

Förutom två normalobjektiv 50mm så har vi även 35mm f/2 till både Canon och Nikon som är helt nya. Märket är samma som på 50mm, nämligen YongNuo. 35mm f/2 kan vara ett alternativ för den som tycker att 50mm blir lite för långt. 35mm är en klassisk brännvidd för reportageobjektiv.

Priset för båda varianterna är 1695:-

YongNuo YN35mm f/2 för Canon

YongNuo YN35mm f/2 för Nikon

Objektiv YongNuo YN35mm f/2
YongNuo YN35mm f/2 för Nikon

lördag 28 januari 2017

Lennart Nilsson död

En av våra allra största, fotografen Lennart Nilsson har idag somnat in i kretsen av sina närmaste.

– Det var väldigt odramatiskt, han somnade in i morse, säger Anne Fjellström som är dotter till Nilssons fru, till TT.

Mest känd är Lennart Nilsson för bilderna i Life Magazine som visade fostrets olika utvecklingsstadier. Efter att bilderna visats som en serie i tidningen blev de till boken "Ett barn blir till".

Innan han började fokusera på medicinsk fotografi var Lennart Nilsson en av våra främsta pressfotografer, med uppdrag och anställningar på bland annat svenska Se och amerikanska Life. Som Hovfotograf har han dokumenterat den svenska kungafamiljen från 1940-talet och framåt.

Lennart Nilsson blev 94 år gammal.

/Christer




Fotosidans podd i ojämn utgivningstakt

Den 14 januari kom avsnitt 68 av Fotosidans populära poddradio, med Alex von Kern och Göran Segeholm. Det var det första avsnittet sedan den 24 november förra året, och just ojämn utgivningstakt har präglat denna podd under hela 2016. Det är såklart jättetråkigt när en podd man uppskattar och ser fram emot inte kommer ut så ofta. Anledningen sägs i avsnitt 68 vara ojämn arbetsbelastning för de båda programledarna och producenterna von Kern och Segeholm.

Vi hoppas på bot och bättring under 2017 och lyssnar under tiden på avnittet Vänner.

/Christer


fredag 27 januari 2017

Missat jubileum, tryckfrihetsförordningen 250 år

Den 2 december förra året fyllde den svenska tryckfrihetsförordningen 250 år. Den är världens äldsta lag för tryckfrihet och yttrandefrihet. Förordningen har sitt ursprung i behovet av en bredare politisk debatt mellan hattar och mössor, som i sin tur berodde på ett svagt styre av kung Adolf Fredrik och därmed större makt för riksdagen. Mössorna drev den 2 december 1766 igenom antagandet av tryckfrihetsförordningen, som hade som första mål att stoppa all censur. Dessutom infördes offentlighetsprincipen för offentliga handlingar i svenska myndigheter.

Det fanns givetvis undantag, vissa saker fick man ju bara inte göra, som smädande av konungens majestät och ett antal religiösa frågor som Svenska kyrkan stadgade.

Under åren som följde kom tryckfrihetsförordningen att både skärpas och liberaliseras, det första under Gustav III som med början efter sin statskupp 1772 skärpte straffen för brott mot förordningen och även begränsade offentlighetsprincipen. Med hertik Karl, senare Karl XIII, liberaliserades tryckfrihetsförordningen igen men är den den enda av våra totalt sex tryckfrihetsförordningar där offentlighetsprincipen helt saknas.

1809 skrevs tryckfrihetsförordningen in i regeringsformen, och man bestämde att tryckfrihetsförordningen skulle bli en grundlag. 1810 kom en helt omarbetad förordning som dessutom innehöll Sveriges första upphovsrättsliga reglering, där man behandlar författarens egendomsrätt till sin egen skrift.

1812 var det så dags igen för lite nyheter, där man under Karl XIV Johan skärpte lagarna igen. Det var bland annat här den så kallade indragningsmakten formulerades, rätten att dra in utgivningsrätten för en tidskrift. Många känner till att Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta fick sin rätt indragen, bara för att nästa dag starta en ny tidning med nytt namn och en ny ansvarig utgivare. 1812 års lag kom att gälla fram till 1949 när den lagen kom som gäller än idag.

Det är än i denna dag, 2017, många länder där man som medborgare inte kan uttrycka sina åsikter.

/Christer

Sveriges Rikes Lag
Foto: Tage Olsin, licensierad under CC BY-SA.

torsdag 26 januari 2017

Nätverk för motorsportfotografer

Sveriges Motorsports Fotografers Nätverk, SMFN har precis sett dagens ljus. Det är Elle Andersson som skapat hemsidan smfn.se och tillhörande Facebook-sida. Elle verkar ha bra kontakt med bilsportförbundet och en sak som enligt uppgift ska komma ut ur detta är en säkerhetsutbildning för motorsportfotografer.

Bland innehållet märks:

  • Bygg en grund
  • Allmän säkerhet
  • Staket, gräs och avåkningszoner
  • Vart på banan är det säkert att stå
  • Kollegor, varna och hjälp varandra
  • Vett och etikett


Efter utbildningen är tanken att den ska underlätta vid ansökningar för ackreditering till olika tävlingar.

Ett mycket bra initiativ tycker jag, och jag hoppas att utbildningen blir givande och tas på allvar, både från fotografhåll och från arrangörerna. Datum som det pratas om just nu är 15 mars på Elmia och 29 april på Mantorp Park, samt eventuellt ett senare datum i Sundsvall.

/Christer


onsdag 25 januari 2017

Återförening av legendariskt rockabillyband, Small Town Pimps

I vår och sommar är det återförening för ett av Sveriges populäraste rockabillyband, sundsvallsbandet Small Town Pimps. Efter att ha spelat tillsammans i många år meddelade den dåvarande trion att man skulle sluta 2008. Men nu är det alltså dags för bandet att återuppstå för några spelningar. Bandet har själva släppt en affisch med några datum, 13/5 Sundsvall, 8/7 Barcelona(!), 2/9 Sandviken/Järbo och 25/11 Falköping, men vem vet...

Small Town Pimps består av Håkan "Kinky pimp" Huljegård, gitarr och sång, Magnus "Sexy pimp" Wiström, kontrabas och Jimmy "Turbo pimp" Lundgren, trummor.

Ni som brukar följa bloggen känner säkert igen Jimmy från Western Cats och Woodstate.

Jimmy Lundgren, här med WesteRn Cats, Vemdalen 2015
Foto: Christer Hägglund


tisdag 24 januari 2017

Instagrams svar på Snapchat

Den senaste flugan bland sociala medier är Snapchat. Bilder och videos som försvinner efter 24 timmar, fick en snabb spridning främst bland ungdomar. Detta uppmärksammade såklart andra stora aktörer på den här marknaden, och man kan nu se att vissa kommer med motdrag. Instagram, som hade ensamt grepp om den här marknaden innan Snapchat, har kommit med Händelser. Funktionen finns integrerad i Instagrams vanliga gränssnitt, och fungerar på samma sätt som Snapchat. Fördelen är dock att det är integrerat i en app många redan använder, man behöver inte köra igång en annan för att posta innehåll.

Snapchat har vunnit många yngre användare, men för många tror jag att Instagrams variant är att föredra, just för att den är integrerad.

Vad säger du? Snapchat eller Instagram-händelser?

/Christer

måndag 23 januari 2017

Sista dagen på jobbet

I fredags var det sista dagen på jobbet för USA:s president Barrack Obama. Men inte bara för honom, utan även för Pete Souza, fotografen som följt Obama under de åtta år han suttit i Ovala rummet i Vita huset. Souza har tidigare erfarenhet av samma sak, då han även var personlig fotograf till president Reagan, men nu är det alltså någon annan som får ta över när Trump flyttar in.

De sista bilderna visar Obama lämna Ovala rummet för sista gången och när han flyger över Vita huset. Souza berättar på Instagram att hans konto @petesouza nu kommer att bli hans privata Instagram-flöde, men att han kommer att inleda med att ta det lugnt, sova länge, gå på gym, konserter och göra det hans fru vill att han ska göra. Alla bilder som postats under president-perioden finns arkiverade på kontot @petesouza44 och kan ses där.

Pete Souza föddes 1954 i New Bedford, Massachusetts och växte upp i South Dartmouth, Massachusetts. Familjen är av portugisiskt ursprung och både far- far och morföräldrar utvandrade från Azorerna. Souzas karriär började i Kansas på 1970-talet. Han flyttade till Chicago Sun-Times innan han 1983 tog jobbet som fotograf för Ronald Reagan. Därefter följde jobb för Chicago Tribune i Washington DC, och 2004 bad journalisten Jeff Zeleny honom att ta bilder till ett projekt som skulle dokumentera Barack Obamas första år som senator. Han blev nära med Obama och kom att följa honom till presidentämbetet, där han följde honom under åren 2009-2017.

Det är säkert med visst vemod som Souza släpper uppdraget med Obama, men samtidigt säkert med en stor lättnad. Det måste vara ganska pressande att vara uppe i hetluften hela tiden, varje dag i åtta år.

/Christer

Pete Souza
av Karen Nutini - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, Link

söndag 22 januari 2017

Äntligen flyga Viggen!

Idag ska jag, om inget väldigt oförutsett händer, äntligen få flyga det som jag tycker är det mäktigaste som har flugit omkring i vårt svenska luftrum: Viggen! Men det är inte den enda flygande individen Gustav 52 som ska spakas utan givetvis är det i simulator, men ändå.

Flygplan 37 Viggen, flög första gången 1967 och var i aktiv tjänst från 1972-2007 i fem olika varianter, JA, AJ, SF, SH och SK (med huvuduppgifter jakt, attack, fotospaning, radarspaning och skolning).

På före detta Hälsinge Flygflottilj (1945-1998) i Söderhamn finns idag en simulator som drivs av F 15 kamratförening. Den består av främre delen av en AJS 37 Viggen som tidigare tjänstgjort vid flottiljen. Det är väl ingen överdrift att säga att jag ser fram mot detta. Till sällskap har jag min far, som tidigare varit privatflygare, och en flygintresserad släkting.

Individen som man byggt simulatorn från är 37.081 (extern länk med bild). Det var en AJ 37 som togs i bruk 750818 och var i tjänst till 000908. 921215 var 081 klar med modifiering till AJS, Attack Jakt Spaning, en modifiering som gjordes på totalt 48 plan. Under sina första år gick 37.081 på F 15 som 15-26, flyttades därefter till F 7 Såtenäs som 7-76, sedan till F 10 Ängelholm som 10-76 och sedan åter till F 15 för att bli simulator.

Återkommer med mina synpunkter och reflektioner efter flygningen. Om du vill kan du läsa mer på Söderhamn F 15 Flygmuseum

/Christer

Den enda idag flygande Viggen, en AJSF 37 med namnet Gustav 52. Här
på fjolårets flyguppvisning på Malmen i Linköping.
Foto: Christer Hägglund




lördag 21 januari 2017

En fotografs sista resa

Nils Strindberg är känd för sina fotografier. 240 negativ från en resa som gjorde honom känd, men som han aldrig skulle komma hem ifrån; Andrées polarexpedition 1897.

Nils Strindberg föddes den 4 september 1872 i Stockholm. Hans far var kusin till författaren August Strindberg. Han studerade och tog studentexamen vid Norra Real 1890 och blev fil.kand vid Uppsala universitet 1893. 1895 fick han en tjänst som amanuens, ett slags tjänsteman, vid det som då var Stockholms högskola. Samma år blev han utvald av Salomon August Andrée att tillsammans med Nils Ekholm medfölja som den tredje medlemmen av dennes expedition till Nordpolen. Bland Strindbergs uppgifter fanns att dokumentera expeditionen med kamera.

1896 reste expeditionen till Paris för att studera flygning med gasballong, och senare samma år tog man sig till Danskön på Svalbard varifrån expeditionen skulle ta sin början med vätgasballongen Örnen. På grund av att vindarna konstant låg åt fel håll ställdes expeditionen in detta år, men året därpå var man tillbaka för ett nytt försök. Denna gång hade man ersatt den kritiske Ekholm, som sagt att ballongen skulle tappa all sin vätgas på bara 17 dagar, med Knut Frænkel. Resan skulle gå från Svalbard över polarområdet till Ryssland eller Kanada, och med lite tur passera över Nordpolen. Expeditionen rönte stort intresse från media och många stödde och sponsrade den. Den 11 juli lyfte man sakta efter att repen som höll ballongen huggits av. Redan i starten fick man problem och korgen doppades i vattnet, vilket ledde till att man kastade ballast överbord. Det ledde i sin tur till att ballongen blev för lätt och steg för högt, ända upp till 700 m höjd. På denna höjd bidrog det låga lufttrycket till att ballongen tappade sin värdefulla vätgas ännu snabbare än vad den kritiske Ekholm räknat med. Efter 10 tim och 29 min gjorde Örnen åter kontakt med marken. Under de följande 41 timmarna ömsom flög ballongen och ömsom släpades korgen mot marken, innan det tog stopp i en relativt mjuk landning.

Expeditionen samrådde och kom överens om att gå tillbaka mot ett av de två förberedda läger med utrustning som placerats ut ifall något skulle gå fel. Här började Strindberg på allvar dokumentera livet för expeditionsmedlemmarna. Totalt kom Strindberg att ta ungefär 200 foton med den sju kg tunga kameran. Ett av de mest kända fotografierna är där ingenjör Andrée och Frænkel syns tillsammans med den havererade Örnen. I oktober avled alla tre efter att man nått Vitön i nordöstra Svalbard. Orsaken till att alla tre till synes avlidit inom en kort tid är okänd, men teorierna är många. Först 33 år senare, 1930, återfanns lägret och männens kvarlevor av det norska sälfångstfartyget Bratvaag.

Efter återfinnandet så har expeditionen, dess motiv och genomförande diskuterats och ifrågasatts många gånger. Strindbergs roll i den har omvärderats med åren, och han visas uppskattning för att han, trots att han var fysiskt otränad och dåligt förberedd på ett liv i polartrakterna, ett permanent tillstånd av kollaps av utmattning och köld, ändå fortsatte att fotografera. 240 negativ återfanns på Vitön, av vilka 93 kunde framkallas på Kungliga Tekniska Högskolan. Även Strindbergs kvalitéer som fotograf har diskuterats, där många anser att bilderna har en hög konstnärlig kvalitet. Både Andrée och Strindberg skrev dagböcker, där Strindbergs dagbok i stenografisk form skriven till hans fästmö Anna var väldigt personlig, men många anser att fotografierna är en viktigare historisk källa än dagböckerna.

Nils Strindberg är begravd tillsammans med Salomon August Andrée och Knut Frænkel på Norra begravningsplatsen i Solna. Strindbergs fästmö Anna Charlier gifte senare om sig, men när hon avled kremerades hennes hjärta, och askan placerades i en silverask som begravdes bredvid Nils urna i Andrégraven.

De två andra expeditionsmedlemmarna med den första isbjörn man sköt.
Foto: Nils Strindberg. Bilden är Public Domain pga ålder
På polarisen fanns kanaler med öppet vatten som fick passeras med hjälp av båt.
Foto: Nils Strindberg. Bilden är Public Domain pga ålder.

fredag 20 januari 2017

Nytt objektiv i sortimentet, 50mm för Nikon

Efter succén med första leveransen av objektivet YongNuo YN50mm f/1.8 för Canon så har vi nu dels fyllt på lagerhyllorna med fler av den modellen, och samtidigt tagit hem motsvarande modell för Nikon. Tekniken i Nikon-modellen är dock dyrare så priset landar på 1495:-, vilket ändå är klart under originalet. Våga prova!

En ljusstark fast 50mm passar utmärkt för porträttbilder, både på kameror med FX och DX-format. Vid de största bländarna får man ett kort skärpedjup och konstruktionen med sju bländarlameller ger en snygg oskärpa.

YongNuo YN50mm f/1.8 för Nikon






torsdag 19 januari 2017

Blackfin Camper Box

Såg en video på en smidig campinglösning för ett tag sedan. Den heter Blackfin Camping Box och kan väl närmast beskrivas som en takbox som går att sova i. Man öppnar hela överdelen och släpper upp den så får man tygväggar och utrymme att sova. I tygväggarna finns det förvaringsfack för kläder och lite annat som man behöver ha i sovutrymmet.

Det här kan vara ett praktiskt sätt att omvandla en personbil till en campingbil, som ger en enkel möjlighet att övernatta. Fördelen mot ett tält är flera. Dels så går det mycket fortare att sätta upp den här lösningen än att hitta en tältplats och plocka ihop tältet. Dels så kommer man upp rejält från marken, vilket är en stor fördel på flera sätt. Dels kommer man upp från markfukten, och dels så minskar risken att man får in vissa typer av oönskade besökare under natten. Det kan vara både insekter och möss, som får betydligt svårare att nå in i ditt natthärberge.

Roof top tents, som den här lösningen kallas, är i sig inget nytt. Det har funnits länge och använts flitigt bland annat på safarin. Det nya med den här lösningen är att det är väldigt lätt och snabbt att få upp det och vara redo för att krypa in och lägga sig.

Kanske något för sommarens fotoresor?

/Christer


onsdag 18 januari 2017

Bra att ha: Nyckelsats

Det är ofta när man är ute som det ska dras åt något stativben eller lossas någon stativplatta från en kamera eller ett objektiv. Därför är det alltid bra att ha med sig skruvmejslar och insexnycklar i någon lagom mängd och form.

Clas Ohlson har fina nyckelsatser med insexnycklar på en, Philips/Pozidrive/spår på en och torx på en tredje. Vardera har sex olika i olika storlekar, och det verkar som storlekarna som åtminstone jag behöver finns där. Nycklarna är i kolstol och hållarna i aluminium. På varje sitter det en karbinhake så att de går att hänga i bältet eller i ryggsäcken. Bra pris också, 19.90 kr/st.

Exempel, mått och vikt:
Antal delar: 6 st
Medföljande nycklar, kryss/spår: Spår 3, 4, PH0, PH1, PZ0, PZ1
Medföljande nycklar, insex: 2, 2.5, 3, 4, 5, 6 mm
Längd: 50 mm
Bredd: 27 mm
Höjd: 20 mm

Nyckelsats med Philips/Pozidrive/spår

Nyckelsats med insexnycklar

/Christer

Bild från clasohlson.se

tisdag 17 januari 2017

Regeringen ser över drönarfrågan

Efter senaste domen i högsta förvaltningsdomstolen, där en kameradrönare likställs med en tillståndspliktig övervakningskamera, har regeringen lämnat en remiss på en lagändring. Justitieminister Morgan Johansson berättar för TT att förslaget är att drönare undantas från tillståndsplikten enligt kameraövervakningslagen. För att även i fortsättningen skydda enskildas integritet kommer istället personuppgiftslagen att träda in.

– Med det här förslaget löser vi företagens problem, men ser också till att enskilda får ett starkt skydd mot integritetskränkande övervakning, säger justitieminister Morgan Johansson till TT

Förslaget ligger nu ute på remiss och ändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2017.

Vill du läsa mer från förstahandskällan kan du göra det här Kameraövervakningslagen och möjligheterna att använda drönare för berättigade ändamål

/Christer




måndag 16 januari 2017

Ny produkt i tunnt format

En nyhet som sorterar in i facket "bra att ha" är ett multiverktyg i kreditkortsformat. Innehåller funktioner som skruvmejsel, stjärnmejsel, linjal, burköppnare, fast nyckel för muttrar i fem storlekar, flasköppnare och några saker till.

Liten, lätt och billig, men som verkligen kan rädda situationen i vissa fall!

Kreditkortsverktyg



söndag 15 januari 2017

Nytt samarbete med Driftzone.se

Jag har nyligen inlett ett samarbete med driftzone.se och dess ägare Stefan Lindgren. Stefan satsar på att skapa en hemsida där allt om drifting i Sverige samlas. Det blir reportage, tävlingskalender, intervjuer med tongivande personer, och mycket annat.

Så om du är intresserad av drifting är ett besök ett måste!

www.driftzone.se

/Christer


Drifting från SM-finalen på Sundsvall Raceway
Foto: Christer Hägglund



lördag 14 januari 2017

Reseföretagens appar

Om man reser, oavsett om det är i tjänsten eller som exempelvis hobbyfotograf, så lönar det sig ganska snart att skaffa reseföretagens app i sin smarta mobil. Några exempel är SJ och SAS, som är både lättsamma att använda och som har sina fördelar. I SAS app får man t ex en pushnotis om att incheckningen till det bokade flyget har öppnat, och man får då chansen att gå in och tidigt välja plats på planet. Den har också en widget så att du kan ha uppgifter om din nästa resa framme på en hemskärm.

Både SJ och SAS har också bonuspoängsystem, som är mycket lätta att kontrollera i appen. SAS system, EuroBonus, har sedan en tid sin butik direkt i appen.

I de flesta kan man också boka sin nästa resa direkt i appen, och får då alla personuppgifter automatiskt ifyllda. Man kan, om man vill, spara sitt betalkort och på så sätt snabba upp sin bokning.

I vissa fall blir man också prioriterad i de fall man måste boka om sin resa.

Resebolagens appar finns i Google Play, Appstore med flera.

/Christer

Bild från resa till Frankrike
Foto; Christer Hägglund

fredag 13 januari 2017

Ljusstarkt porträttobjektiv i budgetklass!

Ett fast 50mm med bra ljusstyrka är ett objektiv som många anser är ett måste i varje kameraväska. Det är en utmärkt brännvidd för porträtt och med stor bländare får man också det korta skärpedjup man ofta önskar vid just porträtt.

Vårt senaste tillskott i produktprogrammet är ett fast 50mm med bländare f/1.8 från YongNuo. Ni som följt oss vet att vi sedan många år säljer blixtar och annat från YongNuo. Man har på senare år även givit sig in på objektiv, och det är inte utan att man imponeras av denna modell. Den är helt uppenbart väldigt inspirerad av Canons original, men med några förbättrade detaljer.

Rent tekniskt sett består optiken av sex antireflexbehandlade linser i fem grupper. Antireflexbehandlingen gör att risken för ströljus i objektivet minskar. Ströljuset ger i sin tur upphov till oskärpa och dålig kontrast. Sju bländarlameller ger snygg oskärpa i bakgrunden.

Rekommenderas för dig som vill prova på porträttfotografering till en rimlig kostnad!

Objektiv YongNuo YN50mm f/1.8


Formen på oskärpan i form av julgransljus
Foto: Christer Hägglund


torsdag 12 januari 2017

Mittsverigebanan i likvidation

Track Real Estate AB, bolaget som äger och driver Mittsverigebanan utanför Härnösand, har försatts i likvidation av huvudägaren. Vad det kommer att innebära för det mycket uppskattade sommarevenemanget Onsdagsbus och annan verksamhet vid banan är det för tidigt att säga något om. Vi kommer att följa frågan med stort intresse. På Mittsverigebanans Facebooksida har minoritetsägarna uttalat sig om detta med följande skrivelse:

TREAB/ Motorparken (Mittsverigebanan) försattes av huvudägaren Gunnar Janssson/ Hakaryd AB den 10 januari i likvidation trots protester från minoritetsägarna Göran Sörgren och Per-Erik Axehult att beslutsunderlaget är för bristfälligt för att kunna ta ett sådant beslut.
2017 01 12
Göran Sörgren & Per-Erik Axehult

/Christer Hägglund

Onsdagsbus på Mittsverigebanan
Foto: Christer Hägglund

Onsdagsbus på Mittsverigebanan
Foto: Christer Hägglund

Ny kamera i laguppställningen

En ny kamera har åter tagit plats i vår gemensamma laguppställning i företaget. Det är en Canon EOS 80D, som mest kommer att användas av Marie. Hennes tidigare kamera har börjat uppvisa en del dåligt beteende som kommer sig av ålder och idogt arbete, så det är dags att byta.

Valet på just 80D föll delvis på grund av att vi redan innan är inkörda i Canons system. Att lämna instegsklassen och gå till nästa nivå kändes ganska bra den här gången, då det tillkommer en hel del funktioner på den nivån. Bland annat antalet fokuspunkter är något som kommer att uppskattas.

Kameran kommer främst att användas till produktbilder för våra webbutiker och miljöbilder på dessa produkter, samt att vara backup på våra fotouppdrag för kunder.

/Christer


onsdag 11 januari 2017

Utrustningsvideo för klättrare

När man är fotograf och ska åka någonstans eller kanske till och med ut på uppdrag så kan man tycka att man har ganska mycket utrustning med sig. Men det finns de som har det värre. Peter Lindquist, som driver hemsidan Happy hiker, packar för att ge sig av på en tur till Aconcagua. Aconcagua är det högsta berget utanför Asien och ligger i Sydamerika, i Argentina nära gränsen mot Chile.

För att bestiga ett berg som är 6962 m högt krävs såklart en hel del utrustning, och den större delen av denna utrustning går Peter igenom i en video. En imponerande samling utrustning, väl avvägd ned till sista grammet. Se och inspireras!

Tillägg:
Efter att inlägget skrevs meddelar Peter Lindquist på hemsidan att han den 5 januari kl 14.39 stod på toppen av Aconcagua. Ett stort grattis till Peter!

tisdag 10 januari 2017

Ny fotobok införskaffad

På juldagens kväll tog jag och köpte mig en ny fotobok. Det är en e-bok i pdf-format, så leveransen var omedelbar. Boken är skriven av tyske Michael Zelbel och handlar om low key body portraits, alltså mörka, kroppsporträtt. Ofta av delar av kroppen där man till väldigt stor del använder skuggor för att gömma undan det man inte vill ska synas på bilderna.

Jag har följt Zelbel på YouTube länge i hans arbete med Good Light Magazine, och inspirerats av hans sätt att jobba med blixtljus.

Vill du köpa en kopia av boken hittar du den här, Low-key Bodyscapes

Bilden kommer från ett av mina försök i genren. Modell är Cilla.

/Christer




måndag 9 januari 2017

Fotoplaner för 2017

I början av ett nytt år så börjar man alltid så smått att fundera över vad man ska göra under året. Planera, önska och hoppas på olika saker. Det gäller såklart i allra högsta grad fotograferingen. Det jag vet nu är att jag ska åka på en fotoresa i mars. Den går till Kraków tillsammans med en fotointresserad kompis. Det är första gången jag åker på en resa i rent fotosyfte, förutom de resor jag varit på när jag besökt gömsleområden och fotograferar djur.

Resan till Kraków är ganska öppen. Det enda vi vet är att vi ska besöka Auschwitz. I övrigt är tanken att titta lite på gammal bebyggelse och ta dagen som den kommer.

Sedan har jag och en annan kompis pratat om att besöka ett nyanlagt gömsle i mina gamla hemtrakter. Där ska det finns björn och en del andra rovdjur. Vi avvaktar och ser lite hur det artar sig, det kan ta några år att etablera ett gömsleområde med åtel. Men tanken är att vi ska dit, inte minst för att dra ett litet strå till stacken när någon satsar och försöker dra igång en ny verksamhet som på alla sätt är bra för både orten och naturen.

En annan sak jag har tittat lite på är att åka till Lofoten. Tanken är då att åka i någon form av husbil och kunna ta det lugnt efter vägen och bestämma lite allt eftersom hur resan skall fortsätta. Naturen och djurlivet i Lofoten intresserar mig, med bland annat havsörn och lunnefågel. Hemifrån där jag bor är det ca 95 mil med bil.

För övrigt så ska jag försöka komma igång med modell- och porträttfotograferingen igen, på en mer regelbunden nivå. Olika orsaker har gjort att det blivit ganska lite under andra halvan av 2016. Försöka hitta några nya modeller, leta upp bra ställen och inleda något eller några samarbeten med andra fotografer som kan inspirera, peppa och hjälpa till.

Målet är också att gå minst en kurs eller workshop under året. Det var väldigt lyckat och mycket givande på workshopen jag besökte 2016 och jag hoppas hitta fler sådana.

Jag hoppas kunna utveckla mitt motorsportfotograferande under året, ett intresse som jag delar med min äldste son. Målet är att kunna besöka de flesta lokala evenemang och något större riksevenemang. Jag kommer också att leverera text och bilder till DriftZone.se, en hemsida där all information om drifting i Sverige samlas.

Under året kommer jag också att besöka ett par musikevenemang, för att fotografera och även filma och göra ljudupptagningar. Här är det alltid ett jobb som pågår ganska långt innan för att få tillstånd från arrangörer och artister.

Hoppas att vi ses under 2017!

/Christer

Bild från workshop

En av mina större produktioner under året, med ett flertal
 personer inblandade med olika uppgifter vid fototillfället.

söndag 8 januari 2017

Norrsken och stålull i kombination

Som ni har sett tidigare har jag och min kompis Viktor experimenterat en del med stålull på senaste tiden. Eller steelwool spinning som det heter på engelska. En idé vi hade tidigt var att kombinera stålull med norrsken. Som om det inte var nog så ville vi dessutom gärna ha en blank sjöis som reflekterade både stålullen och norrskenet.

Sedan gällde det "bara" att hitta rätt plats och att tajma in rätt tillfälle med is på sjön men ingen snö, norrsken och molnfritt. Plättlätt! Vi hade faktiskt tur redan efter någon vecka, och tog oss till en sjö i närheten av Viktors hem. Det var inget vidare norrsken när vi kom dit, men prognosen lovade bättre inom bara en kvart, så vi beslöt oss för att vänta. Och nästan på minuten började norrskenet dansa för oss, inte jättekraftigt, men i alla fall hyggligt. Så vi brände av några bilder. Det finns fortfarande utrymme för förbättring, men vi är ganska nöjda.

Foto: Christer Hägglund
Idé & genomförande: Viktor Löf/Christer Hägglund



lördag 7 januari 2017

Om kriget kom, ny serie med Melker Becker

Melker Becker och hans kollegor på MediaBruket har på uppdrag av Försvarsmakten producerat en serie som heter Om kriget kom. Den handlar om den sista skälvande perioden av kalla kriget och om hur vårt försvar var uppbyggt. Dels i det civila, i luften, på havet och på land.

Avsnitt 1, "Förebudet", handlar om de sabotageförband som man kunde förvänta skulle försöka slå ut funktioner i samhället och eliminera nyckelpersoner som flygvapnets piloter och ledande politiker.

Avsnitt 2, "Döden i luften", berättar om Flygvapnet, den försvarsgren som gjorde de största offren i människoliv räknat under kalla kriget. Under 1950-talet dog så många som i genomsnitt 21 flygare per år.

Avsnitt 3, "Döden på havet", om fienden skulle lyckas få luftherravälde skulle nästa hinder finnas i marinens fartyg på och under havsytan.

Avsnitt 4, "Döden i berget", om vårt omfattande kustartilleri som skulle skydda vår långa kust mot invasion.

Avsnitt 5, "Döden i skogen", om armén, mobilisering och försvaret av landområden.

Avsnitt 6, "Det totala försvaret", om civilförsvar, krigsplaceringar och skyddsrum.

Ett intressant tidsdokument som känns alltför aktuellt idag.

/Christer

fredag 6 januari 2017

Trettondedag jul

Idag är det trettondedag jul, den sista dagen i julen enligt vårt gamla sätt att se det. Den första dagen i julen är juldagen. För människor i de anglosaxiska länderna är juldagen den dagen då allt firande startar och de anser att annandag jul är den första dagen i julen. Därför pratar de också om "The twelve days of Christmas", som alltså slutar samma dag som vår trettondedag.

I vårt moderna samhälle innebär det att de som har lång julsemester börja jobba igen efter trettondedagen och skolorna börjar i allmänhet i anslutning denna.

Julgodis, en stor del av det moderna julfirandet



torsdag 5 januari 2017

Motorsportplaner för 2017

SHRA Sundsvall skriver i ett utskick till medlemmar och andra intresserade om planerna för 2017. Det är väl i sig inga stora nyheter, men man fortsätter att satsa vidare på verksamheten vid banan i Sättna.

6-7 maj - Vårmässan, med motorshow som arrangeras av SHRA Sundsvall
Mitten av maj - Test & Tune, provkörning inför säsongen
30 juni-2 juli - Dragracing
15-16 juli - Drifting SM/RM
11-13 augusti - EDRS Dragracing

Dessutom nämner man fria åkningar och en del annat. Själv hoppas jag mycket på att driftingen vid anläggningen ska ta fart och att klubben visar upp sig som den kompetenta arrangör av motorsportevent som man faktiskt är. När tävlingarna var som populärast tog man på ett bra sätt hand om ett mycket stort antal tävlande och en enorm publik.

/Christer

Hemmasonen Fredrik Sjödin vid en tävling på Sundsvall Raceway
Foto: Christer Hägglund

onsdag 4 januari 2017

Heja juniorkronorna!

Inatt kl 01.40 smäller det på riktigt för juniorkronorna, med semifinal mot värdnationen Kanada. Det svenska laget har spelat bra och vunnit alla sina matcher hittills, medan Kanada haft lite grus i maskineriet.

Vi håller tummarna stenhårt att det går bra i matchen, lite extra för våra lokala hjältar som till vardags spelar för Timrå IK, Jonatan Dahlén, Jens Lööke och Elias Pettersson. Elias kommer dessutom från Ånge som jag själv. Förutom dessa tre spelare är Timrå A-lags assisterande tränare Henrik Stridh assisterande tränare i juniorkronorna. Stridh är en välkänd figur i den lokala hockeyn, och de flesta som sysslat med hockey de senaste 25 åren lär ha träffat på honom i olika roller i Timrå IK och närliggande föreningar.

Heja grabbar!

/Christer


Brännviddsjämförelse

Två bilder för att jämföra olika brännvidder, tagna utan att röra kamerans placering mellan bilderna.

8mm fisheye och 50mm normaloptik, tagna med en kamera med 1,6x brännviddsförlängning (crop-faktor).

En ljusstark fast 50mm är ju något som bör finnas i varje fotografs utrustning, medan 8mm får räknas som en riktig specialbrännvidd. Men visst är det så att den har sin plats i vissa kameraväskor och kan absolut vara värd sitt pris.

8mm fisheye

50mm normal

tisdag 3 januari 2017

Poddtips "Picture this"

Ett tips på poddradiosändning för den som är intresserad av foto och kan tänka sig att lyssna på engelska är "Picture this", med Tony och Chelsea Northrup. Paret Northrup är kändisar på YouTube sedan flera år tillbaka, och har nu börjat distribuera vissa av sina sändningar även via poddradiokanaler.

Det innebär också att dessa är tillgängliga även via YouTube. Både Tony och Chelsea har röster som är behagliga att lyssna på och man pratar om intressanta ämnen. Det som kan vara ett problem ibland, är när man diskuterar specifika bilder. Exempel på detta är i avsnitten om fotografer man bör känna till, där man ger exempel på respektive fotografs viktigaste arbete. Där har YouTube-distributionen en klar fördel, men å andra sidan kan det ju vara så att man bara har poddradio eller inget att välja på.

Välproducerat med intressanta ämnen. Picture this finns i vanliga poddkanaler som acast och iTunes.

/Christer


måndag 2 januari 2017

Kontroversiellt uttalande av bröllopstidning

Den amerikanska bröllopstidningen Brides gav i ett nummer råd om hur man finner en lämplig fotograf till sitt bröllop. "Ta en som använder Cannon- eller Nikon-kamera" var en del av tipset. Artikeln syftar till att ge råd i hur man hittar en professionell bröllopsfotograf. Och citatet var faktiskt inte felstavat. Den som skrev artikeln hade stavat Canon fel, vilket i sammanhanget inte kan anses som annat än hejdlöst roligt.

Tidningen har sedan detta uppmärksammades uppdaterat artikeln, men utan kommentar från redaktören. Tipset lyder nu istället ungefär: "Naturligtvis ska fotografen använda tillgänglig professionell utrustning". Vill du läsa artikeln själv finns den här, Essential Questions You Need to Ask Your Wedding Photographer

Det säger sig självt att märket på kameran som fotografen använder är underordnat sättet fotografen använder sin utrustning på. Och det innefattar inte bara kameran, utan också blixtar och annat för att ljussätta bilderna.

Jason Lanier, känd YouTube-personlighet och själv bröllopsfotograf, tillika Sony-användare, möter påståendet i artikeln i denna video, där har även visar urklipp ur artikeln i dess ursprungliga form.



/Christer

Öppettider v1



Våra öppettider för order och support via telefon- och e-post är:

Måndag 2/1 - Öppet
Tisdag 3/1 - Öppet
Onsdag 4/1 - Öppet
Trettondedagsafton Torsdag 5/1Öppet
Trettondedag jul Fredag 6/1 - Stängt

Under dagar med öppet har vi:
Ordersupport, telefon: normal 
Ordersupport, mail: normal (24 tim)
Teknisk support, telefon: begränsad
Teknisk support, mail: normal (24 tim)

Välkomna!

www.fotofyndet.se/ 

söndag 1 januari 2017

Årskrönika 2016

God fortsättning på det nya året! Ytterligare ett år har gått och det är dags att blicka tillbaka i bloggen. Vad hände under 2016? Vad skrev vi om i de totalt 390 inläggen?

Vi började januari med ett YouTube-tips om ljussättning, och fortsatte med årets första söndagstips: F 11 museum i Nyköping. En bokrecension, av Anders Jallais bok "Vetenskapsmannen" och tips om en ny produkt: hållare för speedlight med Bowens-fäste. Jag avslöjade att jag var sent på Game of Thrones, men att jag fastnat för serien, och apropå TV så såg vi på flera SVT-inslag om bloggaren Jonna Jinton. Redan i januari skrev vi om kameradrönare, ett ämne som ska komma att återkomma många gånger under 2016. Nikon presenterade nyheter i form av D5 och D500. På musikfronten fortsatte tappet av ikoner med David Bowie, bara ett par veckor efter Lemmy Kilmister. I vår serie om spaningsflyg berättade vi om AJSF 37 Viggen, den sista varianten av Viggen med spanings- och fotograferingsförmåga. Chase Jarvis fotade tennisstjärnor och vi påminde om att det är bra att ha en bild på sitt visitkort på kameran, OM man tappar bort den och den kommer i händerna på någon som vill återlämna den. Jag läste boken "Bortom horisonten, Svensk flygspaning mot Sovjetunionen 1946-1952", om ett mycket intressant stycke svensk historia. I samma ämne berättade vi om F 11 i Nyköping, Sveriges enda renodlade flygspaningsflottilj. Vår serie Bra att ha, om småprylar att ha i kameraväskan började om med ett Första hjälpen-kit och engångshandskar. Vi började titta på små husbilar byggda på MPV:s som Citröen Berlingo, mfl. Ett kostnadseffektivt sätt att resa runt och fotografera. Spaningsflygplanet S 16, eller Caproni Ca.313 som den egentligen heter, berättade vi det mesta om. Som avslutning visade vi häpnadsväckande bilder av Benjamin von Wong.

J 26 Mustang, som även flögs i spaningsversion, bland annat
i de hemliga flygningarna över öststaterna.
Foto: Christer Hägglund

Februari inleddes med en historia om två S 16 som den 16 maj 1944 startade från Gotland och som blev nedskjutna av tysk jakt. I bra att ha-serien tipsade vi om ett sykit, som lagar både utrustning och kläder ute i fält, paracordarmband med en mångsidig lina, batteriförvaring och minneskortsförvaring för ordning och reda. Vi rapporterade att det nu var 6 månader kvar i till Olympiska spelen i Rio, något vi skulle återkomma till varje månad. Glenn Bartley vloggade från Sydgeorgien och Falklandsöarna, och för att ansluta till vår serie om spaningsflyg tipsade vi om serien Tre Kärlekar, en SVT-serie från 1989 som finns att se på Öppet Arkiv. Sundsvalls Museum visade en utställning om Ingrid Bergman, med bilder som aldrig visats tidigare. Vi härledde ordet avdankad, och berättade om var man kan hitta expertkunskap om spaningsflygets kameror. Canon EOS 80D presenterades och det visades bilder från projektet "Faceless", med en modell i morph suite. Vi tipsade om appar som hjälper till i fotograferandet, bland annat norrskensappar och väderappar. Äventyrsfotografen Travis Burke bor i sin husbil och i slutet av månaden fick jag äntligen fotografera ett riktigt norrsken.

Faceless
Foto: Christer Hägglund

Mars började med fler apptips om norrsken, och i bra att ha-serien tänkte vi på att skydda våra öron med öronproppar, att kunna lysa väg med en ficklampa och ladda sin mobiltelefon. Vi presenterade begreppet RAL, RöstAktiverat Ljusstativ, där man helt enkelt ber en kompis att hålla i sin blixt. OS-serien fortsatte och vi presenterade resultatet i Årets bild. Årets fotograf blev Anders Hansson, och årets bild tog Magnus Wennman, en bild som ingick i serien "Där barnen sover". I tävlingen World Press Photo nådde svenska fotografer framgångar. Martin Adler var en annan svensk nyhetsfotograf som det inte gick så bra för, han mördades i Somalias huvudstad Mogadishu 2006 vilket Veckans Brott berättade om. En ny kameraväska tog plats i vårt sortiment, i några olika färger. Länstidningen i Södertälje hamnade i blåsväder när Mittmedias redaktionella chef AnnaKarin Lith ska ha sagt att bilderna i papperstidningen inte behövde vara skarpa, för läsarna kunde ändå inte se om de var oskarpa. Sundsvall Custon & Hot Rod Show ställdes in, och jag fotograferade dans i en dansstudio i Sundsvall. Big Bengt, High Chaparalls grundare avled 93 år gammal. Nerikes Allehanda drog in fotograftjänster, vi berättade om Fotomicke i Luleå och visade en app med noggranna molnprognoser.

Dans med Linnéa och Isak
Foto: Christer Hägglund

I april berättade vi om nya utställningar på Sundsvalls Stadsbibliotek och museum. På produktsidan visade vi ett nytt L-fäste för stativet och berättade om försämrade villkor för bilder som säljs via 500px Marketplace. Söndagstipset gavs från Vättaberget i Liden och Högsta förvaltningsdomstolen tog sig an frågan med drönare. I vår OS-serie tittade vi på medaljerna från London 2012. Vi visade studiobilder från vår egen studio och berättade att Magnus Wennmans prisbelönta serie "Där barnen sover" får uppmärksamhet i den amerikanska senaten. En ljusmätare inhandlades till studion och Fotosidans podd gjorde comeback efter ett kort uppehåll. Vi tipsade om en dokumentär om en kvinnlig krigsfotograf, Dickey Chapelle (1919-1965). Min bild på Vikbron vann färgklassen i Sundsvalls Fotoklubbs vårtävling och det meddelades att Raoul Wallenberg skulle dödförklaras om han inte hörts av senast i oktober. En byråkratisk fråga naturligtvis, men ändå en symbol. Vi visade en ny kulled för kamerastativet och berättade om vad en vårdkase är för något, och varför det finns berg runt om i Sverige som heter just Vårdkasen. En dansk fotograf satt fången hos IS och överlevde att berätta om det. En annan som berättade var Jo Broughton, som fotograferade porrfilmsscenografier som blev till ett konstprojekt. Zoomburst var en ny teknik för mig, som provades i bilder över Sundsvall. Söndagstipsade om Bureplatsen i Sundsvall, en mycket speciell plats, och produkttipsade om superklämman. För den som reser är det viktigt att hålla reda på passregler, och sådana fick vi nya under året. Detta för att förhindra användandet av stulna eller borttappade pass. 2013 var 177 000 svenska pass på drift. Valborgsmässoaftonen tillbringades vid en brasa, som var något svårtänd denna afton.

Zoomburst
Foto: Christer Hägglund


Riksfototräffen gick av stapeln i maj i Bollnäs, och dit åkte vi bil. Om man istället vill flyga så delade Chase Jarvis med sig av sina erfarenheter om incheckning, sova på planet, osv. Tre idrottare delar positionen som Sveriges mesta olympier, och Martin Agfors skrev en artikel för Fotosidan om hur man tar hand om sin fotoutrustning. Vi plockade fram vår långa mast och gjorde ett uppdrag för en gammal kund i Sundsvall. Vi visade också orrspel från en myr utanför Härnösand, tagna av naturfotografen Tony Rundström. Eftersom Google bestämt sig för att stänga Google Tracks tipsade vi om en ny app som heter Geo Tracker. Även Snapchat tipsades om, där det finns fina möjligheter att se behind the scenes-bilder och -videos från fotograferingar. Vi lanserade ett kraftullt blixtpaket och berättade att Johnny Lindgren blev Årets fotograf vid Riksfotoutställningen i Bollnäs. Region Jönköping införde ett fotoförbud vid förlossningar, om man inte frågade personalen först. Linnéa var klädd i medeltida kläder vid en plåtning på en gammal stenmur, vi släppte nyheten att Rifo 2018 går av stapeln i Sundsvall och visade en serie från F-stoppers om bikinifotografering. Söndagstipsade om att önsdagsbuset vid Mittsverigebanan drar igång igen och berättade om en misslyckad porträttsession i halvstorm vid havet.

Medeltida klädsel
Foto: Christer Hägglund
Juni började med tips om blixtinställning, och fler blixtrande nyheter i form av nya produkter från Broncolor. Det var cruising i Sundsvall och vi nåddes av nyheten att en av världens största boxare, Mohammad Ali, eller Cassius Clay som han hette från början, gått ur tiden. Jeff Cable berättade att han skulle blogga dagligen från sina uppdrag under OS i Rio, vilket är väldigt intressant att följa. Steve McCurry hamnade i blåsväder för bilder som redigerats på ett sätt som inte är tillåtet enligt National Geographic, där de visats. Jag visade bilder på Claire från en lunchplåtning på Norra Stadsberget i Sundsvall. Dessa bilder har inte så vitt kommit till vår kännedom National Geographic haft några synpunkter om. Vi berättade om årets sommarvärdar i radion, och att TV-profilen William Moberg-Faulds fiskespön sprängts på en flygplats i Italien. En dag när grillen stod och mognade tog jag en reklambild på en läskburk, som en rolig övningsuppgift. Det visades också siluetter från serien "Fyrvaktarens dotter", tagen vid en blåsig fyr vid Bottenhavet. Drag av annat slag var det i bilderna från premiären av Onsdagsbus på Mittsverigebanan, med drifting av hög klass! En bild som betyder mycket visades under titeln "Ögonblicket frångat", där min son går hand i hand med sin farmor. Vi firade midsommar i vanlig ordning, och direkt efter det var det dags att bege sig till Göteborg för att se Bruce Springsteen live på Ullevi. En stor upplevelse. Vi presenterade en egendesignad produkt för upphängning av fjärrutlösare och blixtutlösare. Matt Granger tipsade som backup och F-stoppers om en bilfotografering utöver det vanliga.

Stefan Henricsson, Bräcke driftar på MittSverigeBanan
Foto: Christer Hägglund

Juli tog sin början med bilfotografering, av min egen VW Passat. Söndagstips om Liseberg och i vår OS-serie berättade vi lite om TV-kanalernas satsningar. Gatufotopodden presenterades i vår serie med poddradiotips. Mitt eget projekt "Bröllopet" presenterades och visades upp, en för mig stor produktion med två modeller, en assistent, en bilförare och en makeupartist. Det visades också bilder från medeltidsmarknaden i Kälen. Ett objektiv som NASA tidigare ägt skulle auktioneras ut, en bjässe med 1000 mm brännvidd och en vikt på 32 kg. Mer motorhobby, dels från Mittsverigebanan och dels med tips om Classic Car Week i Rättvik. Torbjörn Fälldin, statsminister under två perioder, gick bort och man tecknade runor över en stark ledare. Vi besökte för första gången North Car Meet i Härnösand, där det fanns många entusiastbilar. Har man ingen sådan får man i brist på annat plåta sin egen vardagsbil, där jag visade upp en variant med sex blixtar på den Citröen Jumpy vi använder för fotouppdrag och annat. Jeff Cable packade väskorna inför avresan till Rio, och juli avslutades med ett söndagstips om Volvo Museum.

Mina grabbar på Liseberg
Foto: Christer Hägglund

Augusti, som var månaden då OS i Rio tog sin början, inleddes med att vi redde ut begreppen olympiad och olympiska spel igen. Vikten av märkning av blixtar på ett vettigt sätt för att kunna styra och dirigera assistenter blev ett konkret tips. Som vanligt när det är olympiska spel så är tillverkarna på tå och presenterar nyheter, liksom bilder av enorma smörgåsbord med proffsprylar som lånas ut till ackrediterade fotografer på spelen. Driftingbanan på Sundsvall Raceway invigdes med en tävling, och fotografen Carol Highsmith stämde Getty Images för att ha krävt henne på betalning för hennes egen bild, som hon skänkt till public domain. Söndagstipsade om Saabs museum i Trollhättan och åkte till Frankrike ett par veckor. Bilderna därifrån visade många gamla byggnader, bland annat kloster och kyrkor. DN:s Lars Epstein greps av polis som hade svårt att hålla reda på vad man får och inte får göra med en fotografs utrustning och bilder. Vi fyllde på lagret med många nya produkter, bland annat en multiklämma, filternycklar och stativfästen. De olympiska spelen summerades i slutet av månaden med elva medaljer, två guld, sex silver och tre brons. Spelens svenska drottning blev Sarah Sjöström med en medalj av vardera valör. Vi åkte på den nya Ö-festen i Stöde och fotograferade lite country där, och såklart mer från vårt stamhäng på Mittsverigebanan. Ett gammalt resetips var Åland, med bland annat museifartyget Pommern.

Drifting på Mittsverigebanan, Dennis Wikberg
Foto: Christer Hägglund

September drog igång med att vi meddelade att vi testar en ny produkt på kommunikationssidan, det visades bilder på mina musicerande kompisar och älgjakten i Norrland drog igång. Mer bilder, den här gången från Lastbil 16 på Elmia i Jönköping. Jag drattade i en tjärn i skogen under sökandet av plats för en bildidé, vilket var mindre roligt. Roligt tyckte nog inte heller Manfrotto och Benro att deras patenttvist var. Den pågå i viss mån fortfarande. Bert Stephani, en belgisk fotograf som är ambassadör för Fujifilm, började med en VLOG på YouTube. Vi söndagstipsade om Nidarosdomen i Trondheim, F 15 museum i Söderhamn och Motor- och nostalgimuséet i Grängesberg. Årets första norrsken visades på bild och vi berättade att Photokina drog igång i Köln i Tyskland. Under en flygdag i Linköping testades kamerans autofokusegenskaper, och jag hade flyt under en fotografering och fick fina bilder med en snygg modell, underbar himmel och en ståtlig häst. Vad säger lagen om radioavlyssning, var en fråga vi ställde oss. Vi visade bilder från den fantastiska säsongsavslutningen för onsdagsbuset på Mittsverigebanan, med högklassig drifting och många bilar och motorcyklar som körde racing. En tidningskoncern i Östergötland sparkade alla fotografer och Fotosidan gjorde på nytt ett omtag med sin podd. En podd som av okänd anledning varit väldigt sporadisk i sin utgivning senaste året.

AJS 37 Viggen på Malmen
Foto: Christer Hägglund

I oktober började vi med att prata om bildstölder. Vi tittade på bilder från årets huvudflygdag för Flygvapnet. Egna bilder på modellen Ekaterina Enokaeva från en workshop med Joakim Karlsson visades också. Jag gick grundkursen i Fotosidan Akademi och berättade om det, och visade några bilder. Rolig kurs, gå den om du inte redan gjort det. Söndagstipsen i oktober bestod av Vadstena, Brahehus, att gå på museum  och att gå en workshop. Vi berättade att det blev älgjakt i hela landet, så om man går ut i skog och mark är det bra att vara lite extra försiktig. Sundsvalls Fotoklubb arrangerade en minimara, en kortare variant av fotomaraton, med sex teman på tre timmar. Det blev bilder från Lastbilsträffen i Ramsele och fler bilder från workshopen i Västerås med en utvärdering om min nya fasta 50 mm. Google Kalender spelar en jättestor roll i mitt fotograferande, även det spontana. Det kan låta konstigt, och är nog det, men det var i alla fall temat för ett inlägg. Statens Fastighetsverk hyr ut lokaler med potential för bland annat fotografering. Något att fundera på för den som har en produktion med budget. Det avgjordes till slut att kameradrönare kräver tillstånd, ett beslut som mötts av mycket motstånd. DN-fotografen Paul Hansen blev skottskadad i Mosul. Vi uppgraderade vår backuplösning för bilder, med en QNAP NAS, och vi visade en spaningsfilm med SF 37 Viggen, inspelad av och med flygförare från F 13 Bråvalla.

Ekaterina Enokaeva
Foto: Christer Hägglund

En notis om en utställning på Sundsvalls Museum blev första nyheten i november. "Kan man dö två gånger?" är, förutom en relevant fråga, en roman av Leif GW Persson som recenserades. Vi besökte Västanåfallet i ljus, en vacker plats och ett välbesökt arrangemang. Adorama körde igång en serie som hette Top Photographer, som vi berättade om. Nigel Barker, känd från bland annat Americas Next Top Model, var programledare. Webbutikerna stängdes ned pga semester under vecka 46, men i bloggen rullade inläggen på. Bilder från workshop, från en trevlig kväll hemma hos en modell och tips om en SVT-dokumentär om fotokonstnären Lovisa Ringborg. Bland nyheterna märktes en ny kamerarem av rapid-typ, en ny kommunikationsradio, och Nikon kom också med en nyhet, en ny version av 70-200 f/2.8. Vi pratade mycket om resor, på grund av min egen semesterresa till Egypten, men också om andra intressanta resmål för fotografer, i Europa. Rättegångspodden var ny för mig, en fantastisk podd om man är intresserad av rättsfall. Vi fick besök i studion av en duktig konstnärinna som behövde porträttbilder, berättade om en norsk tv-serie om mobilfotografer och att jag och en kompis åker till Kraków på fotoresa i mars. I Egypten fotograferades det en del under vattnet, och bilder från det kom i ett par inlägg. Om man har en kommunikationsradio på 69MHz kan det vara intressant att veta att det tillkommit ett antal nya licensfria kanaler på det bandet. Som avslutning berättade vi om en norsk fotograf i Magnum Photos.

Snorkling
Foto: Christer Hägglund

Ett flexibelt ministativ som platsar i kameraväskan drog igång december. Lämpligt för både kamera och blixt. Elliot Erwitt bjöd på citat och ett filmtips handlade om den danske naturfotografen Morten Hilmer. Ett par julklappstips för fotointresserade vänner och bekanta, liksom bilder och tips från en snorklingsutflykt till Orange Bay i Röda havet övergick i ett långt inlägg om blixtstyrning från YongNuo. Ett flexibelt och mångsidigt system med i princip oändliga möjligheter. Stjärnfilter är något som hör julen till, och som skapar lite extra julstämning. Som löpare får man perioder med dålig motivation och kanske skador. Hur tänker man då? Ja, det kunde man också läsa om. Flygvapnets divisioner har konstiga namn, David Röd etc, som vi lärde oss tyda och förstå. Undervattenskameran Olympus Tough TG-4 blev recenserad efter resan till Egypten, och i ett inlägg berättade jag varför jag är svårt förtjust i poddradion som format. Arnold Newman bjöd också på citat, medan jag själv snurrade brinnande stålull i flera varianter. Vi tipsade om ett portabelt porträttkit, som löser många situationer. Röd Niklas, en svensk B 18B som försvann spårlöst 1946 kom att intressera mig mycket, och jag hoppas att vi får anledning att återkomma till det mysteriet under 2017. Att bowla är inte så lätt, men kameran var med i bowlinghallen i alla fall. En bok av Ulf Sundholm fick en recension, och med lite fler roliga kvällsbilder med stålull och en hälsning om ett Gott Nytt År avslutade vi året i bloggen.

Brinnande stålull
Foto: Christer Hägglund

Vi hoppas såklart att ni läsare vill följa med oss in i 2017 och vidare!