måndag 31 augusti 2015

Välkänd stämma i nyaste podden

I senaste avsnittet av Fotosidans podd hör alla vi som följt Göran Segeholms Bildradion en välkänd stämma. Det är konstnären Hannah Goldstein som tillsammans med Jenny Morelli, chefredaktör för SFF:s tidskrift, diskuterar med Göran Magnusson om bland annat Landskrona Fotofestival.

Fotosidans podd

/Fotofyndet

söndag 30 augusti 2015

Abstrakta bilder

Inget speciellt. Bara motiv som finns både här och där.



lördag 29 augusti 2015

Prisförhandling pågår

Fick för en tid sedan möjlighet att lämna offert på ett jobb åt ett företag inom klädbranschen. Jobbet består i att fotografera företagets kläder med modeller. Det är alltid roligt att få möjlighet att utveckla sig och jag har ingen tidigare erfarenhet av att fotografera kläder med modeller, utan endast på provdocka.

Som jag sagt förut är det svårt att beräkna pris. Jag har en timpenning som jag eftersträvar att uppnå. Den inkluderar min lön, med tillägg för sociala avgifter såklart, och för avskrivning av utrustningen som används. Så långt är det ju ganska lätt. Det svåra kommer sedan in i att uppskatta hur lång tid ett uppdrag tar. Speciellt om det exempelvis är 10 klädesplagg som ska fotograferas. Om jag räknar med x minuter per plagg i fotografering och redigering, och det visar sig ta 2x istället, så slår det ju 10 ggr hårdare på slutet.

Dessutom tycker jag att man har ett ansvar mot branschen att ta betalt. Fotografering ska inte ses som en tjänst man kan be om att få gratis mot att "man får synas" eller "får möjlighet till personlig utveckling". På så vis försvinner många, många jobb som behövs för att våra yrkesfotografer ska överleva.

Därför, om du ska ta på dig ett uppdrag, tänk på att


  1. Ha en firma och betala alla lagstadgade skatter och avgifter. Kan tyckas självklart, men det är många som jobbar svart. 
  2. Ta en skälig ersättning för ditt arbete. Använd SFF:s prislista som stöd om du behöver. Tänk på att priserna som anges av SFF är ett medelvärde, om du är orutinerad finns det inget hinder att du lämnar ett pris som är lägre än SFF:s rekommendation, men det ger ändå en fingervisning. 
  3. Överraska kunden. Leverera lite mer än kunden förväntar sig. 


/Christer

Bilder från ett tidigare uppdrag
Foto: Christer Hägglund


fredag 28 augusti 2015

Dragracing på Sundsvall Raceway i helgen

I helgen är det dragracing igen på Sundsvall Raceway. Det är finaldags i flera klasser i SM och EDRS.

Tiderna som gäller är:
Fredag 28 aug 9:00 - ca 20:00, entré 150 kr
Lördag 29 aug 9:00 - ca 20:00, entré 200 kr
Söndag 30 aug 9:00 - ca 17:00, entré 150 kr
Tredagars entréband 300:-

12-15 år 50:-
Under 12 år gratis i vuxens sällskap
Regngaranti på entréavgiften

/Fotofyndet


torsdag 27 augusti 2015

Stockholms Fotomaraton

Årets upplaga av Stockholms Fotomaraton gick av stapeln den 15-16 augusti. Totalt var det 357 startande och av dessa nådde 321 målet 24 timmar senare.

7702 bilder lämnades in och juryn håller nu på att granska bilderna för att utse en vinnare, samt vinnare i varje klass.

Sugen att delta i en fotomara? Nästa år i augusti är det dags igen!

/Fotofyndet

onsdag 26 augusti 2015

Årets Vasastafett

Det gick klart över förväntan för Fotofyndets lag i Vasastafetten den 22 augusti. Efter första sträckan växlade vi som 18:e lag. Efter det gick det lite upp och ner, mycket tack vare det extremt varma vädret som rådde under dagen. När vi nådde målet efter 7:07:45 var det som 24:e lag av 114 startande lag i herrklassen, eller på 53:e plats av 448 lag oavsett klass. Det ger ett snittempo på 4:45 över de 90 km.

Förutom stafetten går även klasserna Ultra 90 och Ultra 45, där löparna Ultra 90 springer hela vägen mellan Sälen och Mora, och där Ultra 45 startar i Evertsberg. I Ultra 90-klassen segrade fantastiske Jonas Buud, Mora, på den helt ofattbara tiden 5:45:08. Det ger ett snittempo på 3:50 min/km. En helt otrolig prestation. Buud slog regerande mästaren i 100 km-löpning med drygt 21 minuter.

Vi i Fotofyndets lag hoppas kunna ställa upp i stafettklassen även nästa år!

/Fotofyndet


Lagbild
Övre raden fr v Mathias Hultdin, Jocke Hedlund, Jimmy Siltamäki, Magnus Claesson,
Johan Fällman, Niklas Eriksson.
Främre raden fr v Tomas Almroth, Camilla Almroth, Christer Hägglund, Patrik Persson


tisdag 25 augusti 2015

Nytt avsnitt av Fotosidans podd

Häromdagen släpptes ett nytt avsnitt av Fotosidans poddradio. Det är i vanlig ordning Göran Segeholm som är programledare, och i det här avsnittet avhandlas Stockholms Fotomaraton som gick av stapeln den 15-16 augusti.

Göran och hans sidekick för dagen Jana Eriksson var båda med i tävlingen och försöker i programmet att ringa in fotomarans själ.

Fotosidans podd - Fotomaratans själ

måndag 24 augusti 2015

Den döende staden

Ja, den rubriken låter inte så rolig och det är den inte heller. Men för mig är den ändå förknippad med något positivt då den är rubriken på ett tidningsreportage som innehåller bilder som jag tagit. Fick uppdraget av en kontakt i början av juli, och det löd ungefär att en tidning skulle skriva om två olika städer i Sverige, en där stadskärnan är döende med nedlagda butiker, och en där stadskärnan lever. Båda har blomstrande köpcentrum utanför stadskärnan, men där det finns en avsevärd skillnad mellan hur man underlättat respektive försvårat för biltrafiken i centrum.

Mitt uppdrag blev att illustrera stadsdöden i den staden, vilket jag gjorde. Jag levererade fem bilder och fick två med i tidningen. Tidningen betalade en rimlig ersättning plus resa för uppdraget.

Tidningen heter Motor och ges ut av Motormännens Riksförbund.

/Christer


söndag 23 augusti 2015

Parti med objektiv från Tamron stulna

Ett större parti innehållande 828 objektiv från Tamron har blivit stulna. Den nordiske generalagenten Focus Nordic går därför ut med en varning till fotohandlare och allmänhet. Per Skog på Focus Nordic berättar för Fotosidan att serienumren på objektiven är spärrade och kommer inte att tas emot för service på Tamrons verkstäder. Dessutom riskerar man att bli av med sitt objektiv då det inte längre finns möjlighet att hävda att man köpt en vara i god tro.

De stulna objektiven är av följande modeller:
A14 - AF Di II 18-200 A14 3,5-6,3
B018 - 18-200MM 3,5-6,3 DI II VC
B008 - AF Di II VC 18-270 PZD
A007 - 24-70MM F/2.8 SP VC USD
A012 - 24-70MM F/2.8 SP VC USD
A011 - 150-600MM F/5-6.3 SP VC USD
A009 - 70-200MM F/2.8 SP VC USD
A001 - 70-200MM F/2.8 AF SP LD IF

Lista över samtliga serienummer

/Fotofyndet

lördag 22 augusti 2015

Anmälan om åtelkamera

Enligt Sveriges Radio P4 Värmland har en man i 50-års åldern anmälts för att ha placerat ut en åtelkamera i Grums kommun. Bilder tagna med kameran har publicerats på en Facebooksida.

Anmälan gäller enligt Sveriges Radio misstänkt brott mot jaktlagstiftningen.

/FOtofyndet

fredag 21 augusti 2015

Paraplyhållare för extern blixt

Ibland vill man ta med sig sin externa kamerablixt ut och sätta den på ett stativ. Ett sätt att kunna använda ett vanligt blixtstativ till detta är genom att använda denna hållare. Den ger dessutom möjlighet att använda ett paraply till din blixt. Antingen ett vitt för genomlysning eller ett reflekterande paraply där blixten vänds bort från motivet.

Kostar 199 kr och passar till 5/8" spigot.

Blixthållare med fäste för paraply

Blixthållare med fäste för paraply
Blixthållare med fäste för paraply

torsdag 20 augusti 2015

Slut på Kalla krigets fordon

Nu är den här omgången av Kalla krigets fordon slut. Avsnitten denna säsong kom att handla om JAS 39 Gripen, Pansarbandvagn 302, ubåten Näcken, skidorna Vita blixten, Stridsbåt 90 och Flygplan 37 Viggen.

Återigen en mycket informativ och välproducerad serie av Melker Becker och gänget på Mediabruket. Programmen är dock i kortaste laget och den ständiga känslan när programmen tar slut är att det inte kan vara möjligt.

Man skulle kunna hoppas på att Melker och hans team ger ut längre avsnitt på DVD, för mer material lär det finnas.

Programmen finns att se på SVT Play ytterligare en tid, http://www.svtplay.se/kalla-krigets-fordon

Sedan hoppas vi såklart på att det kommer även en tredje säsong av programmet och till dess ser vi fram emot att se en ny omgång av Svenska hemligheter, som enligt de senaste uppgifterna börjar 28 september.

/Christer

onsdag 19 augusti 2015

Leif GW Persson håller greppet

Har precis lyssnat på Leif GW Perssons senaste bok "Bombmakaren och hans kvinna". Boken handlar i huvudsak om Säpos utredning mot en man som misstänks vara bombmakare för en terroristgrupp, men även om det skugg- och dubbelspel som är vardag för människor som rör sig i underrättelsevärlden.

Vi får träffa gamla bekanta karaktärer som Lisa Mattei, Linda Martinez, Frank Motoele och Jan Wiklander. Dessutom finns Lars Martin Johanssons ande ständigt närvarande i polishuset, och en annan legend, Evert Bäckström, får vara med på ett litet hörn.

GW håller greppet som en författare av hög klass i den här genren tycker jag. En sak som dock stör mig är det ideliga bytet av uppläsare. Denna gång var det Reine Brynolfsson, som förvisso inte höll låg klass på något vis, men det är bättre om böcker av en författare har samma uppläsare.

Betyget blir 4 av 5.

Länk till boken för nedladdning från Adlibris, Bombmakaren och hans kvinna

/Christer



tisdag 18 augusti 2015

Fler bilder från Vemdalens Countryfestival

Bilder från lördagskvällens framträdanden på Vemdalens Countryfestival 2015.

Foto: Christer Hägglund

Frank Kåre Vangen

Thomas Palin, The WesteRn Cats

Angela Lidin

Twangbangers

Twangbangers

Twangbangers

Route 64 Band

Route 64 Band

The WesteRn Cats

The WesteRn Cats

The WesteRn Cats

The WesteRn Cats

Annica Sillars Band

måndag 17 augusti 2015

Hemliga kameror i Dalarna

Länsstyrelsen i Dalarna vill enligt Avesta Tidning sätta upp 75 st åtelkameror runt om i länets skogar. Anledningen är att man vill ha bilderna till stöd för inventering av björn, varg, järv, lo och kungsörn. Bilder och videofiler ska kunna registeras både dag och natt.

Ansökan om kamerorna lämnades in den 23 juli och som ett skäl anges att inventeringen skall ligga till grund för ersättningar till samebyar för rovdjursskador, samt vara utgångspunkt för beslut om licensjakt och skyddsjakt på rovdjur. Kamerorna anses kunna ersätta en stor del av den inventering som idag görs genom spårning. Spårning i snö och genom spillning är mycket tidsödande.

Enligt tillståndsansökan kommer alla bilder på människor att raderas vid insamlandet.

Eftersom länsstyrelsen normalt är den som ger tillstånd för övervakningskameror är det oklart och framgår ej av artikeln vem som ger länsstyrelsen tillstånd att sätta upp egna kameror.

/Fotofyndet

Björn, fotograferad i Jämtland
Foto: Christer Hägglund

söndag 16 augusti 2015

Bilder från Vemdalen

Bilder från fredagskvällens framträdanden på Vemdalens Countryfestival 2015.

Foto: Christer Hägglund på samtliga

Buckersfield

Buckersfield

The Neighbours

Annica Sillars

Erika Jonsson & The Bracelets

Erika Jonsson & The Bracelets



lördag 15 augusti 2015

Björnjakt

Den 21 augusti startar årets björnjakt. Jakten pågår fram till 15 oktober.

För Västernorrland gäller att länet indelas i två områden. Jaktområde 1 består av Sundsvall, Timrå, Härnösand och Kramfors kommuner. Jaktområde 2 av Örnsköldsvik, Sollefteå och Ånge kommuner. Mellan den 15 augusti och 15 september sker jakt i jaktområde 2, där maximalt 15 björnar får fällas. Efter 15 september tas jaktområdesindelningen bort och jakt sker i hela länet, fram tills att 22 björnar fällts eller som längst till 15 oktober.

I Jämtlands län är jakttiden 21 augusti till 15 oktober. Totalt får 60 björnar fällas och länet är uppdelat på fyra områden.

För Gävleborgs län gäller jakttiden 21 augusti till 15 oktober. Tilldelningen är 37 björnar i hela länet.

Om du är djur- eller naturfotograf och vistas ute i skog och mark, tänk på att vara uppmärksam på om jakt sker i området. Både för din och andras säkerhet.

/Fotofyndet

Årsunge av brunbjörn, Ursus arctos arctos
Foto: Christer Hägglund

fredag 14 augusti 2015

Samarbete om blixtstandard

Enligt Fotosidan pågår det nu ett samarbete mellan några av de stora inom studioljus, blixttillverkarna Elinchrom och Phottix samt ljusmätartillverkeraren Sekonic. Samarbetet sägs ska mynna ut i en standard för blixtstyrning, vilket ska ge kunderna flexibilitet och möjlighet att bygga ut sina system över tid.

Det är idag en i det närmaste oöverskådlig mängd olika standarder på marknaden, både för kamerablixtar och studioblixtar.

/Fotofyndet

onsdag 12 augusti 2015

Visning på Merlo slott

Igår var jag på en visning på Merlo slott i Timrå, strax norr om Sundsvall. Vi har tidigare tipsat om Merlo som söndagstips och som ett trevligt ställe för en rast om man reser längs E4. Jag förstod igår att folk har svårt att hitta dit, men vi ska repetera vägbeskrivningen i slutet.

Merlo slott byggdes 1883-85 av träpatronen Fredrik Bünsow, ägare av Skönviks AB, som sommarresidens. Efter Sundsvallsbranden 1888 flyttade familjen till Stockholm men under somrarna när det sågades ville Bünsow vara nära verksamheten och bodde då i Merlo.

Arkitekten bakom Merlo slott är Isak Gustaf Clason. Han kom även senare att anlitas av Bünsow för att uppföra den stora byggnaden på Strandvägen i Stockholm där familjen kom att bo.

Rundturen innehöll en hel del historia om Bünsow, om Dickson och andra konkurrenter, om livet både som rik och som arbetare under 1800-talets andra hälft. Guide var Kjell-Åke Hermansson, som tidigare var arkivchef för SCA. Slottet inrymmer idag SCA:s arkiv med totakt 5,5 hyllkilometer material med norrländsk industrihistoria från 1600-talet och framåt.

Det jag saknade var lite om slottets historia efter Bünsow, när det konverterades till åretruntboende och vilka direktörer som bodde där med sina familjer.

Årets visningar av Merlo slott är fullbokade men om du har tid och möjlighet rekommenderar jag ett besök under sommaren 2016. Googla på visning Merlo slott så kommer du till en sida där det finns uppgifter om hur man gör och vem man ska kontakta för att få komma på visning.

Sen var det då det här med att hitta dit. Om du kommer längs E4 norrgående så ta avfarten Timrå C. Sväng höger ned mot Timrå kyrka och Östrands massafabrik. I T-korsningen tag vänster, och i nästa korsning höger. Efter kyrkan tag höger igen, och här börjar skyltningen till Merlo slott. Efter några hundra meter tag höger igen. Följ vägen till slottets parkering. Om du har tillgång till GPS kan du ange Merlovägen 3, Timrå eller koordinaterna 62.472378, 17.302968

/Christer Hägglund



Merlo slott, SCA:s centralarkiv, beläget i Timrå
Merlo slott

tisdag 11 augusti 2015

Saab 36

Just nu kan man läsa i media om det svenska atombombsprogrammet och hur vi planerade att slå till mot Sovjetunionens baser med hjälp av atombomber. Som vi nu vet så lades atombombsprogrammet ned, men det fanns ju även andra delar av ett sådant program. Något måste ju bära atombomberna fram till dess tänkta adressat.

Saab 36, med den militära beteckningen A 36, var ett överljuds bombplan som kunde bära atombombslast på upp till 800 kg. Räckvidden anges hos källor som ca 410 km, vilket skulle vara tillräckligt för att nå mål och baser i bland annat Baltikum, som då var en del av Sovjetunionen.

Utredningen och planeringen för A 36 bedrevs mellan 1952 och 1956, men lades sedan ned på grund av den för höga kostnaden. Resurserna lades istället på det projekt som hette Flygplan 1500 och som sedemera kom att bli Saab 37 Viggen.

Det finns också uppgifter om att Bofors Bandkanon 1 var förberedd för att avfyra kärnladdningar. Då i granatform och som försvar mot landsatt fientlig trupp.

Sovjetiskt jaktplan MIG

måndag 10 augusti 2015

Countryfestivalen i Vemdalen

Igår eftermiddag kom jag hem efter en helg på countryfestivalen i Vemdalen. Med mig hade jag flera timmars video, åtskilliga timmars ljudupptagningar och naturligtvis också hundratals stillbilder. Nu gäller det bara att ta sig igenom materialet och börja välja ut guldkornen.

Ett första guldkorn var värmlandstjejen Erika Jonsson, som gjorde stort intryck på mig. Här i en upptagning från festivalen med den egna låten Lucky feeling

söndag 9 augusti 2015

Söndagstips: Ulvön

Veckans söndagstips blir Ulvön i Ångermanland. Ulvön ligger ca 30 km söder om Örnsköldsvik och rakt öster om Skuleskogens naturreservat. Ulvön och huvudsamhället Ulvöhamn grundades av de så kallade fjärrfiskarna redan på senmedeltiden. Det innebar att i likhet med många andra fiskelägen längs norrlandskusten så kom fiskare från bland annat Gävle upp, bodde i fiskeläget under fiskeperioden, för att sedan återgå till sina hemstäder. Det gamla kapellet byggdes 1622 och antalet bofasta ökade på ön fram till 1910 när cirka 340 personer bodde bofast på ön. Från 1890-talet och framåt var Ulvöhamn ansett som surströmmingens Mecka, och det fanns förutom det salterier och andra näringar i anslutning till fisket.

Som fotomål finns det mycket sevärt i Ulvöhamn. Vi tog båten M/S Kusttrafik från Ullånger till Ulvöhamn. Direkt efter ankomsten åt vi lunchbuffé på det fina hotellet och sedan en promenad längs Hamngatan. Det finns flera fina caféer och restauranger efter vägen och ett flertal fina fotomotiv. Det är allt från skyltar, hus och bodar till kapellet och handelsboden.

Båtresan från Ullånger kostar 205:- t.o.r. om man åker tillbaka samma dag. Avgång 9.30, ankomst Ulvöhamn 11.30. Återresa avgång 15.00, ankomst Ullånger 17.00. Förutom Ullånger finns det möjlighet att kliva på M/S Kusttrafik i Docksta eller Mjällomslandet. Informationen gäller 2015-07-17, men kontrollera dagsaktuell information innan du åker. Boka och läs mer hos Höga Kusten-Båtarna

Det finns även flera båtar som går från Köpmanholmen. Se tidtabeller och information hos Örnsköldsviks hamn. Från Köpmanholmen finns även möjlighet att transportera bilar, husvagnar och annat.

Foto samtliga: Christer Hägglund

M/S Kusttrafik, byggd 1908 som Turisten, då med
ångmaskin. Om byggd 1952 till dieseldrift. 

Ulvöhamn




Ulven på Ulvön

Ulvö kapell

Soffan som Ludvig Lubbe Nordström ska ha sovit i när han
jobbade som dräng i Ulvöhamn 1905.

Liten tunna för saltad strömming. 



lördag 8 augusti 2015

Gillis Häägg har avlidit

Färgsättaren och Gillis Häägg har avlidit. Häägg blev känd för många genom sin färgsättning av Lennart Nilssons bilder i "Ett barn blir till" och många är rösterna som säger att Nilsson bok aldrig blivit det litterära mästerverk det är utan Gillis Hääggs färgläggning.

Häägg utvecklade själv metoden som byggde på matematiska beräkningar, och sägs endast ha avslöjat den för sin son.

Förutom att han arbetade med färgsättning var han också fotograf, och arbetade mycket med reklam, bland annat med Volvo som kund.

Gillis Häägg avled den 21 juli efter en tids sjukdom. Han blev 84 år gammal.

/Fotofyndet

fredag 7 augusti 2015

Bilder från Svartvik

Några bilder från Svartviks industriminnen, men modellen Claire. En spontant tillkommen fotografering som mynnade ut i en hel del bilder.

Gilla gärna Claires sida på Facebook, Claires modellbilder

Modell: Claire
Foto: Christer Hägglund
Hår, makeup, kläder: Claire






torsdag 6 augusti 2015

Ny bok, "Bombmakaren och hans kvinna"

Köpte hem en ny ljudbok från Adlibris häromdagen. Bombmakaren och hans kvinna, av Leif G.W. Persson. Jag är svårt förtjust i G.W.:s böcker och har ganska högt ställda förväntningar på även den här. De senaste böckerna, Den som dödar draken, Den döende detektiven och Den sanna historien om Pinocchios näsa har varit mycket bra, där jag har Den som dödar draken som en favorit.

Bombmakaren och hans kvinna är Leif G.W. Perssons elfte roman. Ska bli intressant att höra vad den gode kriminologiprofessorn har fått ihop den här gången.

/Christer

onsdag 5 augusti 2015

Planketutställningen i Säterdalen

SVT Dalarna rapporterade från Planketutställningen i Säterdalen och intervjuade där bland annat författaren och fågelfotografen Brutus Östling om skillnaderna mellan att träna sitt bildseende förr och nu.

En planketutställning är en utställning där ett antal fotografer sätter upp sina bilder på ett plank eller en vägg, företrädesvis utomhus. Var och en får en begränsad yta att hålla sig inom och ofta är valet av bilder därefter ganska fritt.

Sen inslaget från SVT här... Fotoutställning väcker stort intresse

tisdag 4 augusti 2015

Torbjörn Andersson död

Pressfotografen Torbjörn Andersson är död. Andersson var en av Sveriges mest prisbelönta fotografer och jobbade i över 30 år som anställd fotograf på Expressen. Några av Anderssons mest kända bilder kom från studentockupationen på Himmelska fridens torg 1989.

Han var också prisbelönt, med ett förstapris i World Press Photo 1984 och 1986. Dessutom vann han flera priser i Årets bild.

Torbjörn Andersson blev 73 år gammal.

Lars Dareberg skriver och berättar om sin fd kollega i ett blogginlägg, Torbjörn Andersson är död

måndag 3 augusti 2015

Countryfestival i Vemdalen

I helgen är det dags för Vemdalens countryfestival. Festivalen firar i år sitt 20-års jubileum och det är många kända artister som stått på scenen bakom pallisaden i Hamphole city.

Några av de mer kända är Wendel Adkins, Cookie´s n Beans, Red Jenkins, Mats Rådberg & Rankarna, Alf Robertsson och Christina Lindberg.

För mer information, se hemsidan http://www.countryfest.se/

Bilder från festivalen 2014. Foto: Christer Hägglund





söndag 2 augusti 2015

Söndagstips: Västanåfallet

Västanåfallet är ett vattenfall i Härnösands kommun i Västernorrland. Det ligger 37 km rakt västerut från Härnösand eller 45 km rakt norr om Sundsvall. Fallet är en del av Eksjöån som är ett av Mjällåns biflöden och har en fallhöjd på 90 m. Det är ett så kallat kaskadfall där vattnet inte kastas hela fallhöjden på en gång utan rinner nedför klippavsatser.

Fallet är en fin fotomiljö och kan med fördel också användas som bakgrund för porträttfotografering.

Experimentera gärna med långa slutartider för att ge vattnet effekt. Det kan vara bra att ha med ett gråfilter, eller ND-filter som det också kallas, för att kunna använda längre slutartider.

Foto samtliga bilder, Christer Hägglund