fredag 31 juli 2015

Drönare i vägen för brandbekämpning

På en motorväg i södra Kalifornien utbröd nyligen en brand. Flera bilar brann och branden spred sig snabbt. Nyhetsmedia och andra intresserade var snabbt på plats, och nu säger brandmyndigheterna att man kunde gjort mer för att rädda bilar och hus från att brinna, om det inte hade varit för att kameradrönare flög i vägen för deras helikoptrar.

Återigen får man luta sig bakåt och ta sig en rejäl funderare på vad en bild egentligen är värd?

Läs mer hos Moose Peterson

/Christer

torsdag 30 juli 2015

Tungt vatten från Ljungaverk

Sveriges Radio P4 Västernorrland berättar på sin websida om gamla Fosfatbolagets fabrik i Ljungaverk. Ulf Sundholm, som under sex år forskat i samhällets och fabrikens historia, har nu funnit bevis för att tungt vatten tillverkades vid fabriken. Den värdefulla produkten, som bland annat används vid framställningen av atombomber, såldes dels till Tyskland och dels till det amerikanska Manhattanprojektet, som senare lyckades framställa världens första atombomb.

Ryktena om framställning av tungt vatten har florerat i många år i trakterna kring Ljungaverk, men det är först nu som man funnit bevis för framställningen.

/Christer Hägglund

onsdag 29 juli 2015

Jättelikt UE-objekt

Den grekiska flygplatsen Hellenikon står sedan några år öde och är ett jättelikt Urban Exploration-objekt mitt inne i Aten. Flygplatsen stängdes 2001 till förmån för den nya flygplatsen som byggdes som en del av Atens satsning för Olympiska spelen 2004. På en del av landningsbanorna byggdes arenor för landhockey, basket och softball. Arenorna står idag tomma och har börjat förfalla.

Affärsmän med stöd från Qatar och Kina har visat intresse för att köpa området och göra om det till en park, och ska ha bjudit 7 miljarder euro för området. Det motsvarar 66 miljarder kronor, och som jämförelse var den nyligen förfallna statsskulden på ca 15 miljarder kronor. Dessutom skulle projektet ge upp emot 10.000 arbetstillfällen.

Men det styrande partiet i Grekland säger fortsatt nej till en försäljning. Och flygplatsen fortsätter förfalla.

Historik
1938: Flygplatsen invigs, då under namnet Kalamaki airfield
1941: Flygfältet blir under ockupationen en bas för tyska Luftwaffe
1945: USA Air Force börjar använda flygfältet
1969: En ny terminal invigs. Den är designad av den finske arkitekten  Eero Saarinen
1991: Efter ett grekiskt beslut 1988 slutar amerikanska styrkor att använda flygplatsen
2001: Hellenikon stänger när den nya flygplatsen Eleftherios Venizelos öppnar som en del av OS-satsningen
2004: Landningsbanorna blir till arenor för landhockey, basket och softboll inför sommar-OS
2005: Hellenikon planeras bli stadspark
2015: Flygplatsen förfaller fortfarande, lämnad åt sitt öde

tisdag 28 juli 2015

Fler svenska hemligheter

Svenska hemligheter är en serie som handlar om byggnader, rum, underjordiska gångar och mycket annat som ligger i närheten av eller i anslutning till platser där många befinner sig, men som få ändå känner till. Några exempel är Riksbanksberget i Jönköping, Bodens fästning och inplastade beredskapslok. Nu är det dags för Melker Becker och hans crew på Mediabruket att göra en ny serie om våra hemligheter.

Det är tyvärr inte känt när serien börjar sändas, men vi återkommer med uppgifter om det när det släpps.

Under tiden kan du titta på äldre avsnitt här

/Fotofyndet



måndag 27 juli 2015

Öppettider v31



Våra öppettider för order och support via telefon- och e-post är:

Måndag 27/7 - Öppet
Tisdag 28/7 - Stängt
Onsdag 29/7 - Stängt
Torsdag 30/7 - Stängt
Fredag 31/7 - Öppet

Leveranser sker under denna tid som normalt. Eftersom vi har mindre personal än andra tider på året kan det vara svårt att nå oss på telefon, då vi tvingas prioritera leverans av order. Men skicka gärna e-post så svarar vi så snart vi kan!


Ordersupport, telefon: begränsad (kl 10-14)
Ordersupport, mail: begränsad (24 tim)
Teknisk support, telefon: ingen
Teknisk support, mail: begränsad (24 tim)

Det går naturligtvis bra att lägga order även under tiden 28 - 30 juli. Dessa skickas den 31 juli.

Välkomna!

söndag 26 juli 2015

Söndagstips: Onsdagsbus

Onsdagsbuset har vi tipsat om förut, men här kommer även lite bilder från en onsdagskväll. Det är på Mittsverigebanan det händer, alltså motorbanan som ligger strax utanför Härnösand och som haft många namn genom åren. Varje onsdag under juni, juli och augusti arrangeras onsdagsbuset, som är en sammankomst för många som gillar motorsport av alla möjliga slag.

På banan körs gatbilar, driftingbilar, motorcyklar, med mera, och i depåområdet är det parkering för entusiastbilar. Om man vill och känner att man vågar, så kan man ta med sin alldeles egna bil till banan, lösa licens och försäkring, och köra några varv. Mer information om det finns på onsdagsbusets egen hemsida.

Klart sevärt och värt ett besök om man gillar fina bilar, racing och gummirök












lördag 25 juli 2015

Första bilderna från Pluto

Nasas rymdsond New Horizon har nu börjat skicka bilder på Pluto till jorden. Rymdsonden är ute på en 10 år lång resa och bilderna på Pluto som nu visas är historiska som de första högupplösta bilderna på planeten. Det beräknas ta 16 månader för New Horizon att skicka hem all insamlad data till jorden. Kameran kallas LORRI, Long Range Reconnaissance Imager.

Det ska bli riktigt spännande att se vidare vad New Horizon lyckas fotografera.

/Fotofyndet

fredag 24 juli 2015

Fler bilder från Renflomarken

Några fler bilder från min resa till Renflomarken, campen, gömslena med mera.

Skylten som välkomnar dig till Camp Renflomarken

Campen ligger mycket vackert vid en liten sjö.

Rakt fram ser vi storstugan med matsal och kök. Till vänster
Gammelstugan, med sovplatser

Storstugan

Bastun nere vid sjön

På väg till gömslet

Inne i gömslet. Bra ergonomi. Kontorstolarna var bra, man kunde
ställa in en bra höjd för att se ut genom det lilla fönstret, sen när
man skulle fotografera så släppte man ned stolen till sitt nedre
läge och var i bra nivå för kameran. Bra tänkt. 

Litet pentry i gömslet

Fler sovplatser, totalt 4 fullstora sängar och
den lilla korta i änden. Går att sova i om man
kan samsas om plats för fötterna i hörnet.

Gömslet utifrån, från framsidan

Sjön vid campen igen

torsdag 23 juli 2015

Bra bilder kommer inte gratis

Fotografen Joseph Michael i Nya Zeeland fotograferade lysmaskar i kalkstensgrottorna i landets norra delar. Djupt nere i grottorna, i minusgrader, mörker och ett bedövande ljud av vatten till trots så fotogragerade Michael den unika masken Arachnocampa luminosa.

Grottsystemen är enligt forskarna över 30 miljoner år gamla och det är där som den Nya Zeeländska lysmasken finns. Anledningen till att maskarna lyser är att lura sina byten att tro att de är utomhus och att grottans tak är natthimlen med lysande stjärnor. En hungrig mask lyser starkare än en mätt.

Se fler av bilderna på hans hemsida http://www.joemichael.co.nz/photography/#/luminosity/

onsdag 22 juli 2015

SM-deltävling i drifting

I helgen är det SM-deltävling i motorsporten drifting på Sundsvall Raceway.

Wikipedias definition av drifting är:
"Drifting är en bilsport där förarna framför sina bilar och gör kontrollerade sladdar i sidled på en asfalterad bana eller slinga. Flera organiserade tävlingar ingår i D1 Grand Prix Racing Series."

Sundsvall har en framgångsrik förare i Fredrik Sjödin, som under förra säsongen var obesegrad genom hela mästerskapet.

/Fotofyndet


tisdag 21 juli 2015

Bråk med fotograf kring AC/DC:s besök

Att det australiska rockbandet AC/DC besökte Sverige i helgen har nog inte undgått många. Både i tidningar, tv och framförallt sociala medier har rapporterna från konserten varit många. Nu efteråt är det en händelse som tar större utrymme än andra. Frilansfotografen P-O Sännås var utsänd av Aftonbladet för att bevaka AC/DC:s besök. På natten efter konserten hamnade Sännås i bråk med en person som sade sig tillhöra bandets management utanför Grand Hotel där bandet bodde. Bakgrunden var att bandets frontman och gitarrist Angus Young stod utanför och skrev autgrafer. Sännås fotograferade men när han tog en bild med blixt så surnade en person till, tog tag i Sännås och tryckte upp honom mot en vägg.

Sännås uppfattade situationen som hotfull, och blev rädd för hälsa och egendom. Efteråt satte sig personen, tillsammans med en livvakt och bandets nye gitarrist Stevie Young, i en taxi för att lämna platsen. Någon hade dock under tiden ringt polisen, som kom till platsen och ställde upp de tre mot en vägg och förhörde dem.

P-O Sännås har enligt uppgift gjort en polisanmälan om misshandel, och en motanmälan om ofredande ska enligt tidningen Expressen ha gjorts.

P-O Sännås är född 1949 och känd för sina böcker om bland annat Skinheads och Hells Angels. 2008 hamnade han i blåsväder när han under rättegången mot Engla Höglunds mördare hoppade fram ur ett buskage och skrämde Englas mamma Carina Höglund så att eskorterande polis var nära att dra vapen.

Se läsarbilder från gripandet på Aftonbladet

/Fotofyndet

måndag 20 juli 2015

Fortsatt diskussion om fotokontrakt

Fotokontrakten, dvs de avtal som konsertfotograferna tvingas skriva på för att få tillgång till pressområdet under en konsert, har diskuterats tidigare. Bland annat berättade vi bara häromdagen om att Taylor Swift hamnat i ett mindre blåsväder då man tyckte att hennes uttalanden om att musiken inte kunde vara gratis harmonierade dåligt med hennes egna krav på att få använda fotografernas bilder gratis.

Diskussionen i det här ämnet fortsatte i radioprogrammet Musikguiden, där Rockfotos frontfigur Emma Svensson (Rockfoto-Emma) bland annat deltog för att diskutera saken. Vad händer med konsertbilden nu och i framtiden? Kommer tidningarna att skippa proffsbilderna helt och bara visa åskådarnas bilder, tagna med mobiltelefon från publikplats?

Följ diskussionen här, Artisterna kräver att få använda konsertfotografernas bilder - gratis

/Fotofyndet


Öppettider v30



Våra öppettider för order och support via telefon- och e-post är:

Måndag 20/7 - Öppet 
Tisdag 21/7 - Semesterstängt
Onsdag 22/7 - Semesterstängt
Torsdag 23/7 - Öppet
Fredag 24/7 - Semesterstängt

Det går naturligtvis bra att lägga order även under dagar vi har stängt. Dessa skickas då nästkommande dag med öppet. Med reservation för ändringar.

Välkomna!

söndag 19 juli 2015

Söndagstips: Björnfoto hos Wild Jämtland i Renflomarken

Som jag berättat om tidigare så besökte jag i slutet av juni Wild Jämtlands anläggning Renflomarken i Jämtland. Det ligger i Krokoms kommun, nordväst om Östersund i närheten av samhället Landön. Anläggningen är toppenfin och jag trivdes jättebra. Bakom anläggningen står markägaren Persson Invest Skog och den rutinerade naturfilmaren Bosse Kristiansson. Just den kombinationen, en markägare med ett genuint intresse för att visa upp den biologiska mångfalden, med ekonomiska och juridiska resurser, och en naturfilmare med hjärta för och kunskap om naturfotografering, verkar ha blivit det jag brukar kalla "a magical match made in heaven".

Om man vill resa till Renflomarken finns flera alternativ. Det finns kompletta paketresor med Rovdjursland, www.rovdjursland.se, eller så kan man köpa paketet "Dygn", dvs helpension av Wild Jämtland, www.wildjamtland.se, där det förutom gömslenatten ingår middag, frukost morgonen efter, samt någon form av dagsaktivitet. Om man vill klara sig själv så finns möjligheten att bara köpa gömslenatt. Det var den sista lösningen jag valde, och hade med mig husvagn upp till campen, där jag lagade mat och vilade en stund mellan gömslenätterna.

Just hur mycket man har behov av att sova efter en eller ett par gömslenätter beror på flera saker. Bland annat hur många man är i gömslet. Om man är 2-3 personer och det inte händer jättemycket hela natten så har man möjlighet att sova gott i sängarna som finns i gömslena. Då har man inte jättestort behov av att sova dagen efter. Om det däremot är gott om djur och det är action hela natten så kan man behöva en rejäl tupplur för att orka med nästa natt, eller att köra hem om det är sista natten.

Precis som i vistelserna i Finland så har man med sig eget stativhuvud till gömslet. Stativ behövs inte då det finns fina hyllor i gömslena att sätta stativhuvudet i. Jag använde två kameror, till den ena använde jag ett gimbalhuvud, och till den andra en vanlig kulled. Båda gick jättefint att använda, och det var mycket god ordning på skruvar, mellanlägg och liknande i gömslet.

Kom ihåg att ha gott om kläder med dig bara, det blir kallt på nätterna även om det är varmt och soligt på dagarna..

Nu, några bilder. Samtliga, Foto: Christer Hägglund

I nästa inlägg blir det bilder från själva campen och omgivningarna.












lördag 18 juli 2015

Artisten som ger dubbelmoralen ett ansikte

I och med lanseringen av Apples nya musiktjänst protesterade artisten Taylor Swift mot tjänstens ersättningsmodell. Grunden var att kunderna var fria att prova Apples tjänst under en tid och under denna tid fick inte heller artisterna något betalt för musiken som spelades. Efter protesterna mot det som sågs som ett hinder för artisterna att tjäna pengar på det de skapat har Apple ändrat ståndpunkt.

Nu kritiserar flera fotografer Taylor Swift för dubbelmoral då hennes eget fotoavtal som skrivs med fotograferna i samband med hennes konserter. Avtalet innehåller bland annat villkoret att Taylor Swift fritt har rätt att använda alla bilder.

Intressant ståndpunkt...

/Fotofyndet


fredag 17 juli 2015

YouTube-tips

Man vet hur den svenska sommaren kan vara och då är det bra att ha lite olika film- och tv-tips undanstoppade. För den fotointresserade är det ju sällan problem att hitta saker att titta på, men vi tänkte ändå tipsa om några. Den australiensiske fotografen Matt Grangers YouTube-kanal är klart sevärd i sin helhet, men nu tänkte vi tipsa om serien "Educating Tina". Tina Yong är en av Matts modeller, som även är makeupartist och som nu även börjat fotografera. Matt ger Tina utmaningar i ett specifikt ämne, och coachar henne fram till bra resultat.

Bland årets utmaningar hittar man en badklädesfotografering, streetfoto, parkour och nakenfotografering.

Se hela säsong 2 av Educating Tina på den här spellistan

https://www.youtube.com/playlist?list=PLyIFPOgaGEnnpSyzqrJX0TxeeAfvvOWPw

/Fotofyndet


torsdag 16 juli 2015

Fartfyllt från SM-veckan

Några motorsporter ingick som en del i SM-veckan i Sundsvall. Bland annat i backen upp mot Södra stadsberget, där backtävling i olika klasser kördes. Det var i klasserna twin drift, crosscart och rallycross.

Ett par bilder, en från uppvisningsracet från vinnaren i driftklassen och en på en deltagare i rallycrossklassen.

/Fotofyndet

Foto: Christer Hägglund

Foto: Christer Hägglund

onsdag 15 juli 2015

Bjuråkersstämman

Det blir många tips om musik såhär på sommaren, för även det här blir ett sådant. För en hängiven fotograf så kan festivaler av den här typen bjuda på många fantastiska fotomöjligheter, oavsett vad man tycker om musiken som spelas. Bjuråkersstämman är en spelmansstämma som arrangerats sedan 1956. Bjuråker ligger i närheten av Delsbo, längs väg 84 mellan Ljusdal och Hudiksvall. Man tar av på väg 305 mot Hassela och i närheten av Bjuråkers kyrka ligger hembygdsgården där stämman hålls.

Att se människor som är hängivna ett intresse, med tids- och stilenliga kläder och accessoarer kan bli riktigt fina fotomotiv.

Själva spelmansstämman äger rum den 19 juli, med öppen scen 17 juli och förstämma 18 juli.

Spelmansstämmorna runt Dellensjöarna arrangerar gemensamt dessutom en fotostämma där man kan vinna priser och en utställning för sina bilder på Galleri Tingshuset. För mer information både om Bjuråkersstämman och fotostämman, se http://www.bjurakersstamman.se/

/Fotofyndet

tisdag 14 juli 2015

Sommar med Magnus Falkehed

Idag är det sommar i P1 med Magnus Falkehed. Magnus satt, tillsammans med fotografen Niclas Hammarström, fånge i Syrien mellan den 23 november 2013 och den 8 januari 2014.

Falkehed är 48 år arbetar till vardags som Dagens Nyheters korrespondent i Paris. Tillsammans med Hammarström har han skrivit boken "Idag ska vi inte dö - FÅngar i krigets Syrien".

Sommar i P1 sänds mellan kl 13.00 och 14.30. Efter sändningen finns programmet tillgängligt på sr.se.

/Fotofyndet

måndag 13 juli 2015

Öppettider v29



Våra öppettider för order och support via telefon- och e-post är:

Måndag 13/7 - Öppet
Tisdag 14/7 - Stängt
Onsdag 15/7 - Stängt
Torsdag 16/7 - Öppet
Fredag 17/7 - Stängt

Leveranser sker under denna tid som normalt. Eftersom vi har mindre personal än andra tider på året kan det vara svårt att nå oss på telefon, då vi tvingas prioritera leverans av order. Men skicka gärna e-post så svarar vi så snart vi kan!

Ordersupport, telefon: ingen 
Ordersupport, mail: begränsad (48-72 tim)
Teknisk support, telefon: ingen
Teknisk support, mail: begränsad (48-72 tim)

Välkomna!

söndag 12 juli 2015

Bilder i gammal stil

En serie bilder tagna hemma hos en bekant. Han har byggt upp en BP-mack hemma på sin gård, och när jag fick en fråga om ett uppdrag att ta en bild på en mans bil och hans barnbarn, så tänkte jag direkt att den här macken kunde vara en lämplig miljö att ta bilden i.

Bilderna nedan är några av de övriga bilder jag tog vid samma tillfälle.

Foto: Christer Hägglund





lördag 11 juli 2015

Bakom kulisserna på Champions League

Den 6 juni gick årets final i Champions League på Olympiastadion i Berlin. Två av fotbollsvärldens giganter, Juventus och FC Barcelona möttes i det som av många sägs vara årets bästa och viktigaste fotbollsmatch.

Bildbyråns bildchef Joel Marklund filmade under tiden han fotograferade finalen och har gjort en intressant bakom kulisserna-film. Kul att se, och för många av oss det närmaste vi kommer att komma en Champions League-final med kamera i hand.


fredag 10 juli 2015

Filmtips för regniga semesterdagar

För regniga semesterdagar kan det vara bra att ha några filmer redo. Som fotointresserad tittar man självklart på filmer om foto eller fotografer. Här nedan följer några filmer som vi sett och recenserat tidigare här i bloggen. Du har väl inte missat någon av dem?

Paparazzi
Harrison's flowers
Salvador
Broarna i Madison Country
5 days of war
Hemingway & Gellhorn
War photographer
I skottlinjen
Fur - ett fiktivt porträtt av Diane Arbus
The Hidden War - The true story of the Bang Bang Club
Maria Larssons eviga ögonblick
Bröllopsfotografen

/Fotofyndet

torsdag 9 juli 2015

Naturkortfilmer av Bosse Kristiansson

Just nu går en serie kortfilmer på SVT och SVT Play. Filmerna är gjorda av naturfilmaren Bosse Kristiansson från Vålådalen i Jämtland, och handlar om våra olika djur. Fjällräv, varg och björn är några av exemplen.

Har du missat filmerna hittar du dem på SVT Play under kortfilmer

http://www.svtplay.se/kortfilm-i-svt

/Fotofyndet

onsdag 8 juli 2015

Ljungarocken

Sommaren är ju en tid när musikfestivalerna avlöser varandra. Det finns en eller flera för varje musiksmak och ibland är det nästan svårt att välja. Ljungarocken hålls i år 10-11 juli, alltså kommande helg, och det är tredje gången festivalen arrangeras. Det är gänget bakom bandet Takida som håller i trådarna för festivalen. Ljungaverk, där festivalen hålls, ligger i Ånge kommun där större delen av Takida har sina rötter.

Årets artister är: Ulf Lundell, Hoffmaestro, Takida, Stiftelsen, Corroded, Clawfinger, Electric Boys, Heavy Tiger, The Unguided, Smalare än Thord, Rubber Soul & Skintrade

Det står inget om kamera- eller fotoförbud i informationen på hemsidan, men om du ska åka dit med syfte att fotografera så gör du nog bäst i att kolla innan.

/Fotofyndet

tisdag 7 juli 2015

Countryfestivalen i Bye inställd

Countryfestivalen i Bye i Medelpad är inställd. Tanken var att festivalen skulle genomföras kommande helg, men i ett meddelande från arrangören meddelas nu att pga för stor ekonomisk osäkerhet ställs festivalen in helt och hållet. I bolaget som tidigare drivit campingen har en konkurs inletts.

Tidigare år har vi sett band som Grevious Angels, Richard Magnusson & Rag Wagon, Albin & The Honky Tonk Express, Woodstate, Bosse Bob & San Quentin Band och många andra.

Se ett urval från 2014 i spellistan nedan

söndag 5 juli 2015

Sällskap i hängmattan

Känner du att du behöver sällskap i hängmattan i sommar? Eller för den delen på båten, promenaden eller var det nu är du ämnar fördriva din semester. Då vill jag tipsa om Bildradion. Vi har pratat om Bildradion förut men det är värt att upprepas.

Så förbered dig, gå in på www.bildradion.se och ladda ner de avsnitt du inte lyssnat på. Har du inte lyssnat alls så rekommenderar jag att du börjar från början. Tänk bara på att det tar några avsnitt innan programledaren Göran Segeholm hittar formatet för programmet, så döm inte efter första avsnitten.

Trevlig spis!

/Fotofyndet

lördag 4 juli 2015

Film från Renflomarken

Här kommer några filmsekvenser och stillbilder från resan till Renflomarken i Jämtland förra helgen.

Det kommer fler bilder och en reseberättelse senare.

fredag 3 juli 2015

Rullskidtävling i centrala Sundsvall

Som en del av SM-veckan kommer det idag att hållas en rullskidtävling i centrala Sundsvall. Banan är 2 km lång och man åker i skatestil, sju varv för damerna och tio varv för herrarna.

Medverkar gör bland annat världsstjärnan Charlotte Kalla, numera boende i Sundsvall men tävlande för Piteå.

Ta med dig kameran och gå ut och heja på Charlotte och de andra!

/Fotofyndet

torsdag 2 juli 2015

Utställning Söråkers Folkets hus

Ann-Marie Stålgrens uppskattade utställning "Söråker i färg" återkommer till Söråkers Folkets hus. Från den 22 juni har man kunnat se utställningen och den visas ända till den 31 augusti.

Utställningen består av bilder från strandpromenaden i Söråker, som Ann-Marie promenerar ofta som en del av rehabiliteringen för sin skadade rygg.

Om du får chansen, åk till Söråkers Folkets hus och se de fina bilderna från Söråker. Folketshusvägen 10 är adressen.

/Fotofyndet

onsdag 1 juli 2015

Fotografera vilda djur med kamerafälla


Ett alternativ till att åka på en resa för att fotografera djur är att använda en kamerafälla, eller åtelkamera som det ofta också kallas. Det finns många varianter av sådana kameror men i stort sett så fungerar alla efter principen att det sitter en rörelsedetektor som utlöser kameran när något passerar. Sedan finns det beroende på modell och nivå olika funktioner, som ex vis att kameran skickar ett mms till dig varje gång en bild tas, inställning för hur stora djur kameran ska reagera för och en hel del annat.

Du ska också tänka på att en åtelkamera räknas som en övervakningskamera och omfattas därför av kameraövervakningslagen. Du får därför inte filma eller fotografera allmän plats på ett sånt sätt att människor som passerar kan kännas igen på film eller bild.

/Fotofyndet