lördag 28 februari 2015

Ny smidig kameraväska, B-star 20

Kameraväskor i det minsta segmentet efterfrågas alltid av våra kunder, och det är däför glädjande att kunna erbjuda flera nya modeller. B-star 20 är en väska i det så kallade reflexformatet, som är format efter kamerans grova utseende. Man stoppar i kameran uppifrån med objektivet nedåt, och den är därför smalare nedtill. På så sätt hålls väskans mått till ett minimum och den är smidig att ha med sig.

B-star 20 har även ett mindre syskon, B-star 10, med samma utseende men något mindre mått.

För mer information om mått och annat, se Kameraväska Bilora B-star 20

fredag 27 februari 2015

Rekord i diskade bilder i World Press Photo

Petapixel.com skriver att i årets World Press Photo, den mycket prestigefyllda tävlingen för pressbilder, blev hela 20% av de inskickade bilderna diskade. Detta på grund av det man kallar oetisk bildbehandling. Jämfört med förra året är detta en fördubbling, då åtta procent föll offer för samma bedömning då.

Reglerna i tävlingen motsvarar det som är standard i branschen, vilket säger att du exempelvis inte får digitalt manipulera bilden med klonverktyg eller annat. Du får inte heller förändra ljus och kontrast i bilden så att delar av bilden döljs helt. Fotograferna som skickat in bilder som diskats har meddelats via e-post.

För att visa tydligare inför kommande tävlingar vad som är ok och inte, går nu National Press Photography Association (NPPA) ut med en vädjan om att de fotografer som fått sina bilder diskade skall publicera dem, så att andra får se exempel på bilder som inte godkänts.

Fotojournalistiken dras nu med ett trovärdighetsproblem och det är viktigt att alla hjälps åt med att dra åt samma håll när det gäller vad som är ok och inte. Bildbyråer världen över, som Getty och AP, har skärpt sina regler på senare år om vad som är acceptabelt och inte när det gäller efterbehandling. NPP och World Press Photo skall tillsammans hålla en konferens i ämnet. När och vilket namn den får är inte klart ännu men det kommer troligen att ske under hösten i New York.

/Fotofyndet

torsdag 26 februari 2015

Ny kameraväska, Reporter Standard

En ny kameraväska har tagit sin plats i vårt sortiment. Det är Bilora Reporter Standard, en axelväska av lite större modell av den typen som pressfotografer använder. Väskan par plats för kamerahus, tre objektiv och en extern blixt. Dessutom finns mindre fack, tre fack för filter och andra mindre tillbehör. Minneskorten kan förvaras i en separat ficka som är löstagbar om man vill stoppa den i fickan.

Regnskydd finns integrerat, vilket är bra för alla fotografer som rör sig ute i den svenska sommaren. För bekvämt bärande är handtaget vadderat och axelremmen har en gummerad sida som försvårar att den halkar av axeln.

Den här kameraväskan finns också i en lite mindre modell, Reporter Standard S, med plats för två objektiv.

Kameraväska Bilora Reporter Standard



onsdag 25 februari 2015

Drönarförbud diskuteras i USA

FAA, den amerikanska luftfartsmyndigheten, diskuterar nu ett förbud mot kameradrönare i kommersiell användning. Förbudet som diskuteras gäller till stor del saker som de flesta normalt ändå tänker på, och visar att amatörernas oro över ett vidsträckt förbud varit överdrivna.

Förslaget gäller bland annat att undvika flyga över människor och göra en uppskattning över hur riskabelt det är att flyga in över ett givet område, om drönaren skulle krascha. Man säger vidare att operatören måste se drönaren hela tiden och om den skulle befinna sig i närheten av ett bemannat flygfartyg ska den manövreras bort från detta snarast. Man föreslår också en begränsning gällande hastighet på 100 mph (161 km/h eller 45 m/s) och en maximal flyghöjd på 500 ft (152 m). Dessutom ska man hålla sig utanför kontrollerat luftrum och flygvägar till och från flygplatser.

När det gäller vem som får flyga med en drönare går dock FAA lite längre i sitt förslag. Man föreslår en minimiålder på 17 år och ett krav på ett kunskapsprov som ger ett drönarkörkort, UAS Operator Certificate. Provet föreslås ha ett krav på förnyelse om 24 månader. Enligt tidigare rykten föreslogs krav på pilotlicens för att flyga drönare, så kraven får ändå ses som klart hanterbara.

Förslaget gäller drönare med en vikt på mindre än 55 lbs (25 kg) som används för "non-recreational purposes", alltså ej för hobbyändamål. Ett förslag till separat regelsystem för så kallade microdrönare med vikter på upp till 2 kg sägs också vara under framtagande.

Det är lite ironiskt att man i det land i världen som sägs skydda den personliga integriteten högst av alla länder, inte ens nämner om drönaren har kamera eller inte och det eventuella intrånget i den personliga integriteten som en sådan medför. Här har vi störst fokus på kameran och mindre fokus på okontrollerat flygande.

/Fotofyndet

tisdag 24 februari 2015

Stort att få en bild på en sedel

I år kommer riksbanken att släppa nya sedlar och däribland en ny tusenlapp. Bilden på baksidan av tusenlappen har tagits av den kände svenske landskapsfotografen Claes Grundsten och visar en glaciär i Sareks nationalpark.

Claes Grundsten föddes 1949 i Stockholm, och kom efter studenten 1968 till Kiruna för värnplikt på Lapplands Jägarregemente. Där uppstod en fascination för de svenska fjällen som präglat Grundstens liv efter det, då han efter fullbordad värnplikt läste till en fil kand i bland annat naturgeografi, forskade i fjällvärldens vegetation, jobbade på Naturvårdsverket och numera som framgångsrik landskapsfotograf. Han har fram till idag givit ut 17 böcker, samtliga med naturtema och de flesta om de svenska fjällen.

/Fotofyndet

söndag 22 februari 2015

Svensk frilansjournalist frisläppt i Syrien

Den svenske frilansjournalisten Joakim Medin, som var på reportageresa i Syrien tillsammans med en kurdisk journalist och en tolk, tillfångatogs av den syriska armén den 15 februari. Genom en fångväxling har Medin och tolken nu frigivits, berättar bland annat Aftonbladet.

Enligt Medin hölls han till en början fången i staden Kamishly och flögs sedan till huvudstaden Damaskus, där han förhördes av landets säkerhetstjänst. Han har under tiden i fångenskap inte fått veta något om vad som ska hända och satt unde de första dagarna i en mörk och fuktig isoleringscell. Han är dock noga med att påpeka att han behandlats korrekt, men att han såg många fara väldigt illa på den plats där han hölls fången den första tiden.

Kurdiska styrkor uppges ha tillfångatagit en högt uppsatt arméofficer, för att kunna ha i en byteshandel med svensken och hans tolk. En lyckad taktik skulle det visa sig.

Medin berättar vidare för Aftonbladet att han har för avsikt att ta sig in i Syrien igen, då det finns mycket att rapportera om, och bara det faktum att en person, speciellt en utländsk medborgare, kan bli arresterad och bortförd utan anledning gör att jobbet måste fortsätta.

/Christer Hägglund

lördag 21 februari 2015

Fågelfotograf besöker Kuba

Den kanadensiske fågelfotografen Glenn Bartley videobloggar från sina resor, och den här gången har han besökt Kuba. Förutom att berätta mycket om de inhemska fågelarterna, var de finns och hur de lockas fram till kameran berättar Bartley en hel del om länderna han besöker. Just Kuba är ju ett speciellt land med många regler både för befolkning och turister, vilket sätter sin prägel på vistelsen. Att se på hur en kubansk cigarr växer fram i en hantverksmässig tillverkning är en självklarhet, liksom problem med den kinesiska bilen.

Glenn Bartley reser i den här filmen liksom i många andra med sin israeliske kompis Dubi Shapiro.

fredag 20 februari 2015

Bröllopsfotografernas årsfest

Fotosidans podd denna vecka handlar om att bröllopsfotograferna verkar ha fått sin årsfest, ungefär som pressfotograferna har Årets bild-galan och naturfotograferna Vårgårdafestivalen. Det är det nya evenemanget Way Up North som har potential att bli bröllopsfotografernas motsvarighet, där hela den svenska eliten i bröllopsfoto kommer att finnas.

Bröllopsfoto är en väldigt egen och något skrämmande del av foto, eftersom man är helt säker på att tillfället aldrig kommer åter...

Lyssna på Fotosidans podd via spelaren acast. Sök på Fotosidan så hittar du den.


torsdag 19 februari 2015

Tips om butik för festligheten!

Idag vill vi tipsa om en butik som rent fysiskt inte finns så långt ifrån där vi bedriver vår verksamhet. Det är Linas Glädjeyra, som säljer tillbehör till bröllop, dop, fest och kalas.

Du hittar allt från papptallrikar med roliga motiv och ballongsiffror för barnkalaset till tårtdekorationer till bröllopstårtan. I den senare genren finns en hel del med roliga situationer, som en där brudgummen släpar bruden på marken.

Butiken drivs av Lina Elmblad och i framtiden planerar Lina också att öppna en butik i Bergeforsen. Vi hoppas det blir verklighet och önskar Lina lycka till med butiken och uppmanar alla er att gå in i webshopen och titta! Naturligtvis finns butiken också på Facebook och Instagram

www.linasgladjeyra.se

onsdag 18 februari 2015

Vinnarna i World Press Photo

Vinnarna i årets upplaga av den prestigefyllda tävlingen World Press Photo har presenterats på organisationens hemsida. Årets vinnarbild togs hem av den danske Mads Nissen, med en serie bilder om homosexuella i Ryssland. Nissen, som till vardags är anställd av tidningen Politiken, har vunnit priser tidigare i tävlingen. Två svenskar placerade sig i tävlingen, Åsa Sjöström, som vann ett andra pris i kategorin Daily life, och Malin Fezehai som fotograferat ett eritreanskt bröllop i Israel.

/Fotofyndet

tisdag 17 februari 2015

Kraftfullt studioblixtset

Vi har nu ett nytt studioblixtset i sortimentet. Det är ett kraftfullare paket än det vi har sedan tidigare och lämpligt för dig som vill vidareutveckla ditt studiofotograferande, eller behöver mer effekt för större porträtt- eller gruppbilder. Blixtarna är på 400 W och är försedda med softbox på 50x70 cm. Stativ och trådlös utlösare ingår, samt väska som rymmer hela utrustningen.

För den som klarar sig med lite mindre effekt har vi fortfarande ett set med 2x 150W kvar i sortimentet.


måndag 16 februari 2015

Jeff Cable till OS i Rio

För oss som inte får chansen att själv åka till de olympiska spelen är det roligt att följa de som får det. Eftersom man är fotograf själv så är det roligt att följa de hårt arbetande fotograferna som får chansen att åka dit. Nästa olympiska spel är i Rio 2016 och det är nu klart att den amerikanske fotografen Jeff Cable får chansen att åka dit. Ni som följer bloggen vet att vi brukat berätta om Cables äventyr vid vinter-OS i Sotji förra året och vid sommar-OS i London 2012. Trots ett totalspäckat schema tar Cable sig tid att blogga för att berätta om sina äventyr.

När det gäller OS i Sotji så var vägen fram till spelen minst lika intressant som händelserna under spelen. Det var många saker som krånglade både före och under resan, ända fram till sista flygningen från Moskva till Sotji. Jeff Cable har beviljats full credentials, alltså full åtkomst som fotograf, av den amerikanska olympiska kommittén.

De olympiska spelen i Rio går av stapeln mellan 5 augusti och 21 augusti 2016, och då ska man hinna med att kora vinnare i 306 grenar i 28 olika sporter.

/Fotofyndet

söndag 15 februari 2015

Rökmaskinen, ett annorlunda fototillbehör

Igår var jag på en uppdragsfotografering, på självaste Alla hjärtans dag. Uppdraget var att fota två tjejer i en rockig miljö. Vad bilderna ska användas till är tyvärr hemligt, men jag kan i alla fall visa en lätt maskerad bild.

En sak som jag tyckte gjorde att bilderna lyfte och blev mer i den rockiga stilen som vi sökte var röken. Bilderna togs i ett lokalt bands replokal och vi hade tillgång till deras rökmaskin. Resultatet tyckte vi blev bra och röken var det lilla extra.

Så om du ska fota med musiktema i allmänhet och rocktema i synnerhet så är en rökmaskin någonting att rekommendera! Finns att hyra där man hyr ut ljud och ljus för band och dj:s.


lördag 14 februari 2015

Man fotograferade barn på restaurang, mördades

En brittisk man står anklagad för att ha slagit ihjäl en man på en restaurang i Costa del Sol i Spanien. Bakgrunden till dådet är att den nu döde mannen filmade och fotograferade den anklagades dotter med sin surfplatta. När han upptäckte bilderna på surfplattan blev flickans pappa så arg att han först slog sönder mannens surfplatta och senare slog honom med ett knytnävsslag mitt i ansiktet. Efter att mannen fallit till golvet fortsatte misshandeln och enligt vittnen från restaurangen fick den nu döde motta minst ett 20-tal slag i huvudet och ansiktet, tills han blev medvetslös. Den anklagade mannen reste sig upp efteråt och gick lugnt ut genom dörren.

Enligt Daily Mail kan en orsak till mannens utbrott vara att tillsammans med bilderna på hans dotter fanns barnpornografiskt material på surfplattan.

/Christer Hägglund

fredag 13 februari 2015

Frilansfotografer tar strid med Expressen

Som vi skrivit om tidigare sade Expressen upp alla sina fotografer i slutet av 2014. Nu protesterar ett 30-tal frilansare mot prissättningen tidningen tillämpar vid uppdrag. Prislistarn är bland annat gammal, drygt 3 år, och fotograferna menar att priserna gått upp sedan dess, vilket ökat deras kostnader men intäkterna i form av arvoden har stått stilla.

Expressen å sin sida hävdar att prislistan man använder utgår ifrån det senaste avtalet som finns mellan BLF, Bildleverantörernas Förening, och Almega. Fotosidan skriver att Svenska Fotografers Förbund ger frilansfotograferna sitt stöd och man pekar på tidningens stora vinster de senaste tre åren som ytterligare en orsak till att ge fotograferna skäliga arvoden.

/Christer Hägglund


torsdag 12 februari 2015

Intressant diskussion på Fotosidans podd

I avsnitt 10 av Fotosidans poddradio diskuteras utbildning. Orsaken till det är troligen att det blev känt för en tid sedan att två kända fotoutbildningar läggs ned pga överetablering i branschen. Gäster hos Göran Segeholm i det här avsnittet är i vanlig ordning Fotosidans redaktör Magnus Frödeberg, och de två självlärda fotograferna John Hallmén och Emma Svensson, mer känd som Rockfotoemma. Just det faktum att fyra självlärda fotografer diskuterar utbildningarnas vara eller icke vara jämfördes i kommentarsfältet på Fotosidan med att diskutera vegetarisk mat med fyra köttätare, men jag tycker nog att diskussionen var både innehållsrik och nyanserad. Lyssna på avsnittet och tyck till själv!

Måste man gå en utbildning?

onsdag 11 februari 2015

Fotograf gjorde oväntad upptäckt i Jerez

Olika sporter omgärdas av olika stort hemlighetsmakeri, och i Formel 1 är det utan att överdriva ganska stort. Därför får alla upptäckter också stort genomslag i sportnyheterna världen över. Fotografen Alex Galli, till vardags på den italienska tidningen Omnicorses, gjorde en upptäckt på Ferraris nya bil SF15-T vid testerna på Jerezbanan i Spanien under förra veckan. Men upptäckten gäller inte någon ny teknisk lösning eller uppfinning, utan färgen.

– Färgen är väldigt fin för att den reflekterar inte, säger Galli till Viasat Sport.

En detalj kan tyckas, men man såg i testerna, speciellt när regnet upphörde, att frånvaron av reflexer i färgen gjorde att sponsorernas logotyper syndes mycket tydligare än vanligt. Vilket såklart är viktigt för att sponsorerna ska vara nöjda med sin satsning, även vid lopp som går i regn.

Money makes the world go round!

/Fotofyndet


SCA:s VD avgår

Det här har varken med foto eller andra ämnen som vi brukar skriva om i den här bloggen att göra, utan är mer en nutidsreflektion. Jan Johansson, skogskoncernen SCA:s VD, avgår på grund av de utredningar som nu företas mot företaget och dess ledning. Ledningen har använt företagets tillgångar, som exempelvis det egna flygplanet, för privata resor. Det har bland annat nämnts resor till fotbolls-VM i Brasilien och till Formel 1-tävlingar och i sällskapet har då ingått familjemedlemmar, leverantörer och kunder. Företagets jaktanläggning i Jämtland har också fått skarp kritik, då den har kostat en ansenlig mängd pengar och vars enda syfte är rekreation för ledning och kunder. Förutom den egna anläggningen förfogar ordföranden Sverker Martin-Löf över en anläggning som företaget äger men som Martin-Löf har nyttjanderätt på till sin död. För oss som bor och verkar i SCA:s gamla hemområde i Medelpad är påkostade jaktresor och lyxiga anläggningar i Jämtland ingen nyhet.

Fakta i det här fallet började komma fram efter en granskning av Dagens Nyheters ekonomiredaktion, som enligt bland andra Leif GW Persson är ytterst kompetenta i sådana här fall och som tidigare bland annat avslöjat Trustorhärvan. Som vanligt när sådana här avslöjanden sker så utses en syndabock för att få tyst på mediadrevet. I det här fallet fick det bli vd Jan Johansson, som meddelat att han avgår och ersätts av en intern kraft redan den 1 mars. Styrelsens ordförande Sverker Martin-Löf meddelade redan när vindarna endast uppgick till mild bris att han inte ställer upp för omval vid kommande bolagsstämma.

Problemet är bara att det här inte är begränsat till dessa två herrar. Man har en kultur i hela SCA:s bolagsledning som är helt skev och jag såg en jämförelse med gamla tiders träpatroner som inte känns helt tagen ur luften. Man har bland annat bjudit med koncernens revisorer på resor och jakt, vilket ju såklart kan strida mot deras uppdrag att granska verksamhet och räkenskaper. Om någon skall upptäcka felaktig användning av bolagets tillgångar, vilket en privat resa till Brasilien ändå får anses vara, så är det revisorerna. Då är det ju inte bra att dessa har en privat relation med bolagsledningen och att man dessutom varit med på andra resor själva, som också har tveksamma grunder.

Jag tror och hoppas att den här saken inte är utagerad i och med Johanssons avgång och att Martin-Löf smiter ut bakvägen. Jag kräver inte att alla i de tre översta chefsskikten i koncernen ska avgå och att revisorerna får offentlig prygling, men det måste till en förändring av tankesättet i dessa kretsar.

Det gamla talessättet "Mycket vill ha mer" kommer ju raskt i åtanke.

Skogskoncernen Svenska Cellulosa Aktiebolaget, SCA bildades 1929 av ingen mindre än tändstickskungen Ivar Kreuger, som slog samman de så kallade Sundsvallsbolagen (Essviks AB, Skönviks AB, Sunds AB, Svartviks AB och Östrands AB), Munksund AB, Holmsunds AB och Kramfors AB, till en koncern. Idag omsätter SCA koncernen 89 miljarder SEK och är Europas största privata skogsägare med en yta motsvarande halva Nederländerna.

Christer Hägglund
Aktieägare (förvisso mindre än 10st, men ändå)

tisdag 10 februari 2015

From back home

Just nu visas utställningen From back home på Sundsvalls Stadsbibliotek. Utställningen innehåller bilder av de två fotograferna Anders Petersén och Jan Henrik (JH) Engström. Bilderna har publicerats i bokform, och visar de två värmlandsfödda fotografernas syn på sin gamla hembygd.

Om du inte vill veta vad jag tyckte om utställningen och därmed avslöja lite vad som fanns där ska du sluta läsa nu.

Jag tycker att en del av bilderna var riktigt bra. Jag som själv är uppväxt i en mindre ort kände igen en del av exemplen på aktiviteter som sker utanför storstaden. Raggare, fylla, tomma gator är exempel. Det var själva utställningen jag hade lite problem med. Peterséns bilder visades i stort format, samtliga i svartvitt och med likadana ramar, placerade på väggar med tre på höjden. Dessa bildade en vägg av intryck som krävde sin koncentration för att inte röras ihop. Engströms bilder var mindre, hade träram och gav ett helt annat synintryck. Dessa blandades också med mindre antal stora kollage, där de enskilda bilderna återigen var ganska små.

Summa summarum en sevärd utställning med en del bra bilder, men ett lägre betyg till själva utställningen.

måndag 9 februari 2015

Fotoutställning i Söråker

I helgen var jag på vernissage för en fotoutställning i Söråker, strax norr om Sundsvall. Det är den lokala fotografen Ann-Marie Stålgren som ställer ut sina bilder tagna längs strandpromenaden vid Klingerfjärden. Ann-Marie som är inflyttad har bott i Söråker sedan 1997 och har sett strandpromenaden komma till, och tagit bilder under olika årstider och väderförhållanden.

Ann-Marie är på grund av en ryggskada sängliggande under perioder, och fotopromenaderna längs Klingerfjärdens strand blir en form av healing för själen, och har under senare tid varit en del av träningsprogrammet för att kunna återvända till ett normalt liv.

Bilderna som Ann-Marie visar är vackra och visar upp den breda repertoar av ljus och väder som finns vid en havsvik. Utställningen börjar i strandpromenadens ena ände och slutar rakt nedanför Ann-Maries hem. Jag tycker att spridningen i årstid och ljus var bra, det fanns också några närbilder som bröt av landskapsbilderna, vilket var bra. Det jag kanske saknade var att en del av utställningen skulle visa samma plats under alla fyra årstiderna.

Om du har möjlighet så besök Folkets Hus i Söråker och titta på bilderna. Gå rakt in och du hittar bilderna på vänster sida i cafédelen. Alla bilder är till salu och kontaktuppgifter finns på plats. Om du har ett hus eller stuga i närheten tycker jag absolut att du ska överväga att köpa en tavla. Med motiv från trakten av en lokal fotograf får du verklig anknytning till bygden! Utställningen pågår till 1 mars.

Bilderna som visas i Söråker
Foto: Christer Hägglund

Vernissage, med bland annat klubbkompisar från
Sundsvalls Fotoklubb
Foto: Christer Hägglund

Fotografen Ann-Marie Stålgren samtalar
med en besökare om utställningen
Foto: Christer Hägglund

söndag 8 februari 2015

Höghastighetsfoto av slutare

The Slo Mo Guys på YouTube har filmat slutaren på en Canon EOS 7D och det är ganska fantastiska bilder man får se. Man har använt en höghastighetskamera på hela 10000 fps, som alltså tar tio tusen bilder varje sekund och visar upp olika slutartider och hur dessa påverkar ljuset som når sensorn.

Riktigt häftigt! Se filmen på The Slo Mo Guys YouTube-kanal.

lördag 7 februari 2015

Nyhet från Canon i instegsklassen

Canon har släppt några nyheter i övre delen av instegsklassen. Det är D750 och D760. Bland nyheterna märks en uppgång från 18 Mpx till 24,2 Mpx. Autofokussystemet har gått från 9 punkter till 19. Ett nytt autofokussystem för live view. D760 har dessutom ögonsensor för den optiska sökaren, LCD-display på ovansidan för inställningar, snabbhjul på baksidan och servoautofokus i live view-läget. Båda har även inbyggt Wi-Fi vilket till exempel 7D Mk II saknar.

Man ser alltså att D760 har ärvt en del egenskaper från sina större syskon i 60D/70D-familjen, vilket ska göra den värd de extra ca 800 kr i pris, jämfört med D750.

Lanseringsdatum i Sverige är ännu okänt.

fredag 6 februari 2015

Information om resor med Rovdjursland

Rovdjursland, med fotografen Magnus Fredriksson och filmaren och fotografen Bosse Kristiansson vid rodret, bjuder in till informationsträff om årets resor. Det hela går av stapeln på onsdag kommande vecka, den 11 februari kl 17-19. Platsen är Scandinavian Photo, Norr Mälarstrand 78 i Stockholm. På plats finns Magnus Fredriksson och reseledaren för tjejresan Ella Landberger.

Det blir information om resorna till Vartius i Finland, till Jämtland och Svalbard.

Om du följer Rovdjurlsand på Facebook så hittar du ett evenemang där som du kan anmäla dig till.

/Fotofyndet


torsdag 5 februari 2015

Lättsamt djurfoto

Att fotografera djur ute i det vilda kan som många vet vara utmanande. Dels ska man ha tur att få se ett djur och dels ska man, när det uppstår en situation, vara beredd och sätta bilderna direkt, annars är chansen borta. Jaktojagare.se berättar om ett rådjur som uppträdde på ett märkligt sätt som gjorde det enkelt att att fotografera det. Det var i trakten av Bollebygd i Västergötland som rådjuret stod mitt i vägen, helt förstenat, men fullt levande när en kvinna skulle skjutsa sin dotter till skolan. Kvinnan stannade bilen och gick runt rådjuret och tog några bilder och filmade det.

Sajten har tidigare rapporterat om djur med liknande beteenden i Danmark, djur som avlivats och undersökts. Det är dock inte känt om man fått något svar om orsaken till beteendet.

Rådjur (Capreolus capreolus), dock inte det som omnämns i texten.

Foto: Arend Vermazeren Licensierad under Creative Commons BY


onsdag 4 februari 2015

Brott mot fotoförbud upp i Högsta domstolen

Under ubåtsjakten i Stockholms skärgård i oktober förra året beslagtogs ett minneskort med bilder, då fotografen misstänktes ha fotograferat in på ett skyddsobjekt. Fotografen själv befann sig utanför området men eftersom han fotograferade in på skyddsobjektet ansåg Försvarsmakten ändå att det var ett brott mot skyddslagen. Beslutet har överklagats och Hovrätten har fastslagit beslagtagandet. Nu har alltså Högsta domstolen efter överklagande beslutat att ta upp ärendet. Bakgrunden är enligt Dagens Nyheter, som fotografen jobbade för, att grundlagen föreskriver att ingripanden mot medier endast får ske efter att materialet publicerats.

Enligt Skyddslag (2010:305) är rätten, med bakgrund av vad som är känt, helt på Försvarsmaktens sida.
"32 § Avbildningar, beskrivningar och mätuppgifter som har kommit till genom brott enligt denna lag ska förklaras förverkade. Detsamma gäller föremål som använts som hjälpmedel vid brott mot denna lag, om det inte är uppenbart oskäligt."

Ett fall som blir intressant att följa framöver.

/Fotofyndet

tisdag 3 februari 2015

Tandlös Tiger efter närkontakt med kamera

Tiger Woods skulle överraska sin flickvän, den framgångsrika slalomåkaren Lindsay Vonn, med att komma och titta på när hon tävlade och vann i Cortina i Italien. Det kom dock att bli ett både smärtsamt och kostsamt besök. Under prisutdelningen stod Woods nämligen lite väl nära en fotograf, som vid en hastig manöver råkade slå ut en framtand på honom.

Det uppstod därmed en tydlig glugg i Woods vanligen pärlvita leende.

En leende Tiger Woods innan olyckan

Foto: Keith Allison
Licensierad enligt Creative Commons

måndag 2 februari 2015

Ny kamerablixt

En ny kamerablixt har tagit sig plats i vårt produktsortiment. Det är en smidig och prisvärd blixt med ledtal 42, som passar utmärkt för den som vill köpa sin första externa blixt och utveckla sitt fotograferande. Den är alltså inte lika kraftfull som våra största blixtar, men kraften räcker till i de flesta fall när man befinner sig inomhus, och i många fall även utomhus. Blixthuvudet är rörligt 90 grader vertikalt och 270 grader horisontellt, vilket ger dig stor möjlighet att rikta blixtljuset i önskad riktning. Förutom TTL-läge med full automatik finns ett helt manuellt läge, ett stroboskopläge och optiskt slavläge på första och andra ridån (S1/S2). Det optiska slavläget fungerar så att när blixten ser en annan blixt så fyrar den av en manuellt förinställd blixt. Praktiskt att ha för upplättning.

Titta på våra nya blixtar, som finns för Canon och Nikon. Du hittar dem här

Extern blixt för Canon

Extern blixt för Nikon 




söndag 1 februari 2015

Stig Berglings arv

Som vi skrev häromdagen avled storspionen Stig Bergling den 24 januari. Han hade varit sjuk en längre tid och bott på sjukhem under några år. Däremot var det inget fel på skärpan i huvudet. Författaren Anders Jallai, som skrivit de faktabaserade romanerna om Anton Modin och hans sökande efter sanningen om spioner på FRA, Palmemordet och Estonia-katastrofen, skriver om Berglings arv i sin blogg. Jallai intervjuade Bergling och passade samtidigt på att fråga honom om vad han tyckte om de egna böckerna.

"Bra, mycket bra. Trovärdiga" blev svaret.

Nu efter att Bergling avlidit avslöjar Jallai att uppgifterna från intervjuerna med Bergling ligger till grund för den senaste av böckerna i serien om Anton Modin, men att han inte velat gå ut med det tidigare med hänsyn till sin källa. Jallai har nämligen upplevt det obehagliga sammanträffandet att hans källor plötsligt avlidit eller fått stroke.

Det har ofta talats om vem som var den egentligen storspionen. Att Bergling bara var en marionett som utförde det riskfyllda arbetet medan det satt någon person på en högre position och styrde honom. Det faktum att Bergling fick de tjänster han fick, trots sina ringa erfarenhet, tyder på det. Bland annat kom han direkt från ordningspolisen, där han i begynnelsen tjänstgjorde tillsammans med Tore Forsberg som kom att bli chef för Säpos kontraspionage, till Säpos mest statusfyllda avdelning, Ryssroteln.

Enligt Jallai har Bergling avslöjat för honom vem denna person var, och även fler personer som jobbade på den militära delen av underrättelsetjänsten där Bergling även jobbade under en period. Han ska dessutom ha avslöjat en spion som stod regeringen nära och till och med Palme mycket nära personligen.

Personerna pekas inte ut med namn i Jallais blogg, men om man har lite bakgrund så är det inte svårt att räkna ut vem åtminstone någon eller några av dem är, och det är en hissnande tanke när man tänker på vilka positioner dessa personer hade.

It's a world of mirrors.

Läs mer vad Jallai skriver själv på http://www.jallai.se/

/Christer Hägglund