fredag 31 januari 2014

Kamerautrustning för naturfotografering

Vi har nu i fyra inlägg pratat lite om vad man behöver för naturfotografering och berört allt från tålamod till ett gömsle. Jag tänkte nu att vi skulle titta lite på en inte alldeles oviktig del av utrustningen, nämligen kamera och optik.

När det gäller kamerahus och optik så är det för många av oss så att det är ekonomin som styr vilken utrustning vi har möjlighet att skaffa oss. Jag tänkte därför presentera ett par olika möjligheter, väl medveten om att den ena kostar många gånger mer än den andra.

För den som satsar på en budgetutrustning, men som ändå vill vara ganska väl förberedd så är en kamera med cropfaktor att föredra. Det är, som de flesta av er vet, en kamera med en sensor som är mindre än småbildsformatet. Detta ger vad man brukar kalla en skenbar brännviddsförlängning, och det kan vi dra nytta av när vi ska fotografera djur. För Canon kan man satsa på en Canon EOS 700D (hus ca 5.400 kr) eller en Canon EOS 70D (hus ca 8.500 kr). Om man vill satsa på Nikon kan det vara lämpligt med en Nikon D5300 (hus ca 7.000 kr) eller Nikon D7100 (hus ca 9.000 kr).




När det gäller optiken så kommer uttrycket "Man får vad man betalar för" verkligen till sin rätt. Bra optik kostar mycket pengar, så enkelt är det bara. Men det finns prisvärda alternativ som det går att komma långt med. Vilka brännvidder ska man då satsa på? Ja det beror ju lite på vilka motiv du satsar på såklart, men om du har två objektiv så kan du komma ganska långt. En telezoom 70-200mm är en bra början, och där finns olika alternativ både när det gäller ljusstyrka och tillverkare. F2.8 är att föredra, mer om anledningen till det senare, och där finns det två alternativ om man tittar på original till Canon, med och utan bildstabilisering (IS). Priset för dessa är 22.000 kr respektive 11.000 kr. Tamron har varianter både med och utan bildstabilisering (VC), och dessa ligger på 13.000 kr med VC och ca 7.000 kr utan. Om man vill kan man titta på ett steg sämre ljusstyrka med Canons erkänt fina 70-200/f4 som också finns både med och utan IS.



200mm för lite för en naturfotograf att ha som enda beväpning, man måste upp i längre brännvidder och även där finns det prisvärda alternativ. Ett sådant alternativ är Tamrons och Sigmas telezoomobjektiv. Det fanns tidigare en modell som hette Sigma 150-500/f5-6.3 med bildstabilisering, eller "Bigma" som den också kallades. Det är det objektivet jag själv har använt till större delen av mina bilder på björn, järv och fåglar. Kostade när jag köpte det ca 10.000 kr. Tamron har i dagarna presenterat en nyhet i den här klassen, Tamron SP 150-600/5-6,3 Di VC USD, som ser ut att kunna bli ett riktigt kraftfullt alternativ för sitt pris, som är 12.500 kr. 600mm är mycket och det klarar man sig långt på. Det som gör att objektivet förhållandevis billigt är såklart att ljusstyrkan är ganska dålig. Det gör att i gryning och skymning kommer du att tappa möjligheten att fotografera tidigare än om du hade en ljusstarkare optik. Ser man till mitt Sigma som exempel (150-500) så har skärpan inte heller varit den bästa vid största bländare, utan man har varit tvungen att blända ned ett par steg för att få bra skärpa. Det innebär att man i praktiken sitter med f9. Men jag anser ändå att det är mycket "bang for the buck", och om du har en 70-200/f2.8 med dig så har du möjlighet att offra brännvidd för ljusstyrka när det börjar mörkna.

Sigma 150-500mm vid fågelfoto

När vi ändå är inne på alternativ med och utan bildstabilisering så är svaret som så många gånger tidigare att det beror på. Räknar man med att i huvudsak sitta i gömsle med kamerastativ eller kulled fast monterad ska man inte ha bildstabiliseringen på och kan således klara sig utan. Vill man köra handhållet emellanåt kan bildstabiliseringen vara skillnaden mellan en användbar bild och ingen bild alls. Så där får man fundera lite på vad man har budget till.

Det här med ljusstyrkan är inte heller något som är så lätt som det kan verka vid en första anblick. Skillnaden mellan en f2.8 och en f4 är inte bara ett steg längre slutartid. En telekonverter är bra att ha för de tillfällen man behöver lite extra brännvidd. En 2x telekonverter förlänger brännvidden till den dubbla, och gör att man tappar två bländarsteg ljus. En 1.4x-konverter förlänger brännvidden med 1.4 gånger och gör att man tappar ett bländarsteg ljus. För många kameror har autofokusen en gräns på f5.6 för att se tillräckligt klart för att fungera tillfredsställande. Det leder med lite enkel matematik till att en optik med f2.8 med en 2x-konverter får f5.6 (2.8 - 4 - 5.6), medan en f4 får f8 med samma konverter (4 - 5.6 - 8). Slutsatsen blir alltså att med en f4 har du endast möjlighet till en 1.4x, medan du med en f2.8 har möjlighet att välja 1.4x eller 2x.

Det var ett par alternativ för den som vill, eller måste, ha en begränsad budget men ändå vill kunna börja fotografera lite natur. Om man har en större budget då? Vad ska man satsa på då? Ja, till att börja med ett kamerahus med bättre autofokussystem och fullformatssensor, då denna i allmänhet har bättre ISO-egenskaper. Vill man satsa på Canon så skulle Canon EOS 5D Mk III bli mitt val, och om man tittar på Nikon skulle en Nikon D800 bli mitt val. Priserna för kamerahusen ligger på ca 21.000 respektive 23.000 kr.

Till dessa skulle jag välja ett 70-200/f.8 med bildstabilisering (ca 18-20.000 kr) och ett fast teleobjektiv på 300mm/f2.8 (Nikon ca 46.000 kr, Canon ca 60.000 kr), kompletterat med en 2x telekonverter för de tillfällen man behöver lite extra brännvidd. Denna kostar ca 4-5.000 kr.

Hoppas att du hittar en utrustning som passar både dina behov och din plånbok!


torsdag 30 januari 2014

Bokfunktionen på Wikipedia

Jag är en stor och entusiastisk användare av Wikipedia. Visst, det finns en risk med att använda läsarskapat material, men i de allra flesta ämnen med en bred skara läsare så rättas eventuella felaktigheter till med tiden. Eftersom jag i mina texter här i bloggen och på andra ställen inte gör anspråk på att vara någon forskare så tycker jag att materialet i de allra flesta fall duger bra.

En funktion som inte alla känner till är funktionen att skapa en bok. Bokfunktionen hittar man i vänstra kolumnen "Skapa en bok". I ett exempel skapar vi en liten bok om två av bildbyråns Magnums mest kända grundare. Vi söker upp avsnittet om Robert Capa och startar bokfunktionen.


Välj "Lägg till den här sidan i boken"


Vi söker sedan upp Capas namnkunnige kollega Henri Cartier-Bresson. Välj "Lägg till den här sidan i boken". Repetera om så önskas. Välj sedan "Visa bok (x sidor)".


Du kommer då till en sida där du kan hantera din bok, ge den en titel, en undertitel, skapa kapitel, sortera om sidor, etc. När du känner dig klar väljer du format på sidans högra kolumn, t ex PDF, och därefter på "Hämta".


Nu har du skapat en bok i ett ämne som du själv har valt. Källor, författare och licens anges på de sista sidorna. Ta del av innehållet i Creative Commons innan du sprider boken. Har du tillgång till en bra skrivare så väljer du att skriva ut med så kallad "Booklet printing", så får du ut boken i A5-format.

onsdag 29 januari 2014

Använd dina bilder!

Kom ihåg att inte bara ta en massa fina bilder, använd dem också! I julas gav jag bort en förstoring på en björn till en jägare och naturmänniska. Det blev en uppskattad julklapp som genast blev uppsatt på en vägg i hemmet där det redan tidigare fanns målningar och foton på våra svenska djur.

Gör en almanacka och överraska en vän, eller gör julkort med egna motiv. Eller, som sagt, en förstoring. Det gäller att våga, det blir väldigt ofta uppskattat!

Själv skickade jag mina bilder till Crimson fotolabb och jag är mycket nöjd.

Bilden som blev julklapp

tisdag 28 januari 2014

Värdefull Leica

En Leica Luxus II från 1932 såldes på en auktion i Hong Kong i november. Den guldpläterade och mycket exklusiva kameran, en av bara fyra tillverkade, med fordral i ödleskinnimitation gick för 620 000 dollar, ca 4,3 miljoner svenska kronor. Det förväntade priset var dock högre, ca 1,2 milj dollar. Vad som hänt med de tre andra kamerorna är okänt, och denna ägdes tidigare av en entusiast i Wales som ägt den sedan strax efter andra världskriget.

Detta var dock inte den dyraste kameran som sålts på auktion. En Leica O såldes häromåret på en auktion i Wien för hisnande 19,2 miljoner kr.

Läs mer och se kameran hos BBC, Rare Leica camera fails to set record at Hong Kong auction

Leica, dock inte av samma typ som den nyligen auktionerade. Denna
har tillhört den legendariske fotografen Henri Cartier-Bresson, och
hans första Leica.

måndag 27 januari 2014

Intressant om Rheborg

Som vi skrev häromdagen så ställer ut sina bilder i utställningen Backstage just nu på Fotografiska. Allt om Stockholm har intervjuat Rheborg inför utställningen, och en del av intervjun gäller den bild Rheborg tog på sin dotter i serien "Alla är fotografer" som gick i SVT under hösten.

Läsvärt!

http://www.alltomstockholm.se/scenkultur/article4088861.aos

Rädd för bomber? Köpläge i Uppsala

Om du är rädd för bombangrepp så kan jag ge dig tips om att det är köpläge nu. Till salu är nämligen ett av försvarets gamla bergrum, denna gång centralt beläget i Uppsala. Enligt Fortifikationsverket som äger och säljer anläggningen är den unik just pga det centrala läget.

Enligt Fortifikation.se har bergrummet bland annat utgjort stabsplats för FO47 (FörsvarsOmråde 47). Dessutom fanns plats reserverat i bergrummet för verksamhet inom Pharmacia och Riksbanken, den senare är dock plomberad. De senaste åren har universitetsbiblioteket varit hyresgäst. Men nu ska bergrummet alltså säljas och Angela Eriksson, chef på försäljningsenheten på Fortfikationsverket, säger till SvD Näringsliv att hon blir förvånad om prislappen hamnar under fem miljoner kronor. För det priset får man då ca 3,4 hektar mark, 2.400 m2 med byggår 1955 som man kan åka buss in i genom två olika ingångar. Inte billigt, men säkert...

Budet vid detta inläggs publicerande är 2.000.050 kr.

Om du är intresserad kan du läsa mer på Fortifikationsverket. Budgivningen avslutas 2014-02-03 och kan följas på hemsidan.




söndag 26 januari 2014

Påminnelser: Världens natur, Björntorget del 2

Glöm inte att se avsnitt 2 av serien BjörntorgetSVT 2 kl 19.00. Det är andra och sista delen i en film om björnarna vid en havsbukt i Alaska, som följs av en grupp forskare och naturfilmare.

Går även att se i efterhand via SVT Play, dock endast i Sverige.

Läs mer om programmet på SVT.se, http://www.svt.se/varldens-natur/


Serie: Vad man behöver för naturfotografering, del 4

Vi är framme vid fjärde delen i vår serie om vad man behöver för naturfotografering. Denna gång handlar det bland annat om gömslet.

10. Utforma gömslet efter motivet: 

10a. Fast gömsle
Olika vilt kräver olika utformning på gömslet. För att fotografera björn, varg, järv och örn passar det bäst med ett fast gömsle. Dessa är i allmänhet byggda av plywood på en trästomme. För att sätta upp ett fast gömsle behöver du tillåtelse av markägaren. I de flesta fasta gömslen sticker man ut sitt objektiv genom en öppning med ett tyg som insynsskydd. Det finns också ofta ett litet fönster att titta ut igenom när man sitter och spanar. Vissa djur är dock väldigt, väldigt känsliga för okända rörelser. Det kan då vara idé att istället sätta ett spegelglas i gömslet, som inte visar varken rörelse på objektiv eller rörelse inne i gömslet. Vissa rovfåglar är exempel på djur som kan behöva spegelglas i gömslet.

Foto: Christer Hägglund

10b. Tältgömsle
Lämpligt för fågel, mindre vilt som rådjur, hjortar, bäver, tjäder och orre. Vilket tältgömsle du väljer beror på ditt huvudmotiv, det finns en hel uppsjö olika som har sina olika för- och nackdelar. Inbyggd stol, öppningar åt alla håll, öppningar i marknivå, golv för övernattning, etc är exempel på olika egenskaper hos tältgömslen som finns på marknaden. Ibland kan det vara bra att komplettera tältgömslet med ett maskeringsnät.

Tältgömsle med inbyggd stol
Foto: Christer Hägglund



10c. Bilen som gömsle
En sak som är lätt att glömma är att bilen fungerar utmärkt som gömsle för vissa djur. Många arter är vana vid att se bilar och människor i bilar, du sitter skönt och har ett bra stöd för kameran i dörren på bilen. Komplettera med en bönpåse att lägga objektivet på så att du får rejält stöd. Kaffebryggare för 12V finns hos biltillbehörsbutiken, men tänk på att inte spela radio.

Flexistativ för fotografering i bil. Bönpåse är att föredra, men kolla så att
sidorutan på din bil går att veva ned helt och hållet, annars kan du behöva
komplettera med något för bättre stabilitet.
Foto: Christer Hägglund

11. Åtel
Om du är riktigt intresserad av att ta bilder på ett djur under en längre tid kan det vara idé att kombinera ett fast gömsle med en åtel. En åtel är en plats där man lägger ut mat åt djuren, mat som är anpassad efter vilken art man vill försöka locka dit. Att anlägga en åtel är en hel vetenskap, men man måste tänka på att om man till exempel vill lägga ut trafikdödat vilt eller döda grisar så måste man ansöka om tillstånd innan. I många fall måste köttet dessutom vara veterinärbesiktigat. Kontrollera innan med länsstyrelsen i ditt län vilka regler som gäller! En enklare variant av åtling är fågelbordet som du anlägger hemma och lockar till dig småfågel med. Om du lyckas med din åtel kan du få djur som återkommer på regelbunden basis och du kan få en lära känna och få en relation med olika individer. Om du ska åtla, tänk på att åteln inte ska synas på bilderna och sätt gärna någon kött- eller fläskbit uppe i ett träd, det gillar både järv och björn.

Grizzly som äter på bison-åtel i Yellowstone
Foto: Jim Peaco, Yellowstone 

12. Ordning och reda
Om du sitter i gömsle ska du ha ordning och reda. Dels så är det troligt att det är ljust när du kommer fram till gömslet eller när du sätter upp det. Det blir troligen mörkare, kanske till och med helt mörkt. Om du inte vet var du har prylarna så hittar du dem inte. Se också till att ha allt du kan tänkas behöva inom räckhåll. När det står en björn på 20 m håll så är det inte läge att börja rota i kameraryggsäcken efter ett extra batteri eller ett nytt minneskort.

Verkar det vara svårt och mycket att tänka på? Visst, men vissa saker tänker du igenom redan innan du går ut, andra ter sig helt naturliga när du väl är på plats. Och du behöver inte tänka på alla dessa punkter, men chansen är större att du lyckas med dina bilder om du gör det.

Inspiration till listan har jag fått i tal och skrift från naturfotograferna Magnus Fredriksson, Jouko Arvonen och Magnus Elander.

lördag 25 januari 2014

Nyhetsbrev på väg

Nu är det återigen dags för ett nyhetsbrev att gå ut till sina prenumeranter. I vårt nyhetsbrev kan du läsa om nya produkter, tips om användning och såklart, extra bra erbjudanden på våra redan prisvärda produkter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev om du inte redan har gjort det!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

* Obligatorisk uppgift

E-postformat


fredag 24 januari 2014

Ny bok - Hårsfjärden, det hemliga ubåtskriget mot Sverige

Jag är inne i en bokperiod nu och har direkt efter Lindfors bok om ubåtar gett mig på nästa, som håller sig inom samma ämne, nämligen "Hårsfjärden, det hemliga ubåtskriget mot Sverige" av Ola Tunander. Det finns fördelar med att läsa flera böcker i ett ämne i rask följd, medan man fortfarande har både stora sammanhang och mindre detaljer i färskt minne. Dessa två böcker hör definitivt ihop då Hårsfjärden var den mest uppmärksammade av alla våra ubåtsjakter och därför utgör en betydande del av Lindfors bok. Tunander redogör mycket detaljerat för händelseförloppet, timme för timme, under de händelserika dagarna i slutet av september och början av oktober 1982. "För första gången sedan 1809 står svensk militär med skarpladdade vapen redo att möta en fiende på svensk mark" som en politiker sa.

Författaren, Ola Tunander, född 1948, är professor och innehar idag en forskartjänst vid fredsforskningsinstitutet PRIO i Oslo. Tunander disputerade vid Linköpings universitet 1989 på en avhandling om marin militärstrategi, vapenteknologi och geopolitik. Tunander anses av många som en av våra allra främsta experter på ubåtar och ubåtskrigföring, medan andra avfärdar honom som helt okunnig och med en förutfattat mening.

Återkommer när jag läst klart med en detaljerad recension.

Boeing-Vertol, helikopter som användes för ubåtsjakt på 80-talet

Foto: Alan Wilson
Licensierad under Creative Commons


Rheborg ställer ut på Fotografiska

Skådespelaren Johan Rheborg är en hängiven amatörfotograf. Det fick vi reda på i serien Alla är fotografer om vi inte visste det sedan tidigare. Rheborg fotograferar flitigt under tiden han jobbar som skådespelare, och den 17 januari börjar en utställning på Fotografiska med bilder som han tagit under pauser och förberedelser inför tv och teater.

Utställningen heter Backstage och visas på Fotografiska under 7 januari till 9 mars.

http://fotografiska.eu/

Johan Rheborg

Foto: Anders Henrikson
Licensierad enligt Creative Commons

torsdag 23 januari 2014

Recension av Lindfors "Under ytan - ubåtar och svensk säkerhetspolitik" (1996)

Som jag tidigare skrivit om så har jag läst boken "Under ytan - ubåtar och svensk säkerhetspolitik" av Tommy Lindfors, utgiven 1996. Författaren var under många år skribent på en av våra största dagstidningar, och kämpade där med att få sina artiklar om ubåtar och säkerhetspolitik publicerade. Lindfors var en av få vid den tiden som ansåg att det inte var så säkert att ubåtarna som kränkte våra vatten var från Warsawapakten, utan att det var troligt att de i åtminstone några fall kom från NATO.

Jag tycker att boken är bra, den tar upp många indicier som pekar mot att det verkligen var västubåtar som kränkte oss under minst en handfull av våra mest kända ubåtsjakter: Hårsfjärden 1982, Töre 1983 och Karlskrona 1984. Indicier både i form av aktionsmönster, observationer i andra hamnar, bottenspår och signaler, med mera. Lindfors lyckas också knyta ihop det hela med ett motiv och ser ett mönster över tid som kan ha politiska kopplingar.

Den går vidare också in på vårt hemliga samarbete med NATO, något jag läst mer detaljerat om i Michael Holmströms mastodontverk "Den dolda alliansen".

Om man är intresserad av svensk utrikes- och försvarspolitik under modern tid så är böcker i det här ämnet klart läsvärda, och det gäller inte minst den här. Ta även en stund att reflektera över vad det skulle ha inneburit OM det var västubåtar som kränkte vårt territorialvatten och inte Sovjetunionen. Vår utrikes- och försvarspolitik under många årtionden, inte minst under 1980-talet, präglades starkt av rädslan för Sovjet där den invasionsförberedande undervattensverksamheten var en inte alls försumbar del.

USS Grayback 1982
Var det amerikanska Grayback som lämnade det kölavtryck som var ett av de
starkaste bevisen för att den kränkande ubåten i Hårsfjärden var sovjetisk?

Foto: PH1 S. Smith, US Navy
Licens: Public Domain






Gamla negativ återfunna

100 år gamla negativ har återfunnits på Antarktis. Det är 22 oframkallade negativ som hittats på Cape Evans, Antarktis, och negativen kommer från en expedition som skulle leverera utrustning till Sir Ernest Schackletons expedition. Expeditionsfotografen Arnold Patrick Spencer-Smith är mannen som troligen tagit bilderna, någon gång under åren 1914-1917.

Männen i expeditionen strandades på Ross Island efter att deras fartyg slitit sig i en storm, och det är troligt att negativ och annan onödig utrustning lämnades kvar. När de återfanns var negativen infrusna som ett isblock, och Antartic Heritage Trust har kallat in experthjälp för att framkalla och digitalisera bilderna.

Se bilderna hos Antartic Heritage Trust

Ernest Shackleton under expeditionen 1914-17
Okänd fotograf

onsdag 22 januari 2014

Foton väcker debatt

Att foton kan väcka debatt och vända opinioner vet vi sedan tidigare. Det senaste exemplet i raden är bilder på amerikanska marinsoldater som bränner kropparna av vad som verkar vara irakiska motståndsmän. Bilderna, som nått mediasajten TMZ:s redaktion, sägs vara tagna i Fallujah 2004, när hårda strider rasade mellan styrkor från de båda sidorna. Förutom bilder på soldater som häller något som ser ut att vara bensin på några kroppar och sedan tänder på, finns det även bilder på en soldat som går igenom fickorna på en död kropp, och andra där man poserar på bild med skändande posering. TMZ har valt att inte publicera alla bilder, bland annat bilder där hundar ses äta på kroppar anses vara för obehagliga.

TMZ har överlämnat samtliga bilder till Pentagon som sägs ha startat en utredning om eventuella brott mot krigslagarna, enligt vilka det bland annat är förbjudet att skända döda kroppar.

Bilderna kan du se på TMZ. Men det är varning för starka bilder.


tisdag 21 januari 2014

En glädjens dag

Idag är det en glädjens dag för alla svenska formel 1-vänner! Det har nämligen annonserats att Marcus Ericsson är klar för att köra årets säsong i formel 1-stallet Caterham. Det är första gången på 23 år som Sverige har en ordinarie förare i formel 1, och det kommer såklart att höja intresset för sporten i Sverige.

Vi önskar Marcus lycka till och håller tummarna att materialet håller!

/Fotofyndet

Caterham F1

Foto:  Nic Redhead
Licensierad under Creative Commons

Världens natur: Björntorget

SVT fortsätter att rada upp fantastiska naturprogram, som förutom på TV även går att se på SVT Play. Senast i raden är Björntorget, som handlar om en grupp forskare och naturfotografer som åker till en havsbukt i Alaska, för att där under fem månader lära känna och filma områdets grizzlybjörnar. De kommer dit på våren när björnarna lämnat sina iden uppe i de närbelägna bergen och kommer ned till havet för att söka föda. Ganska snart börjar också förberedelserna för parningssäsongen, vilket upptar en hel del av björnens vakna tid på året.

I del 1 får vi följa ett par av de olika björnindividerna, lära känna deras egenheter och stifta bekantskap med björnarnas egna Bonnie & Clyde...

Del 2 sänds den 26 januari kl 19.00 på SVT 2.

Björntorget, del 1 av 2

Grizzlybjörn

Foto:  Nomadic Lass
Licensierad under Creative Commons


Tycker du om att bestämma eller bli bestämd över?

Många svarar reflexmässigt "Bestämma!" på rubrikens fråga. Påfallande ofta så har dessa personer kameran inställd på den gröna rutan eller P-läget. Då frångår man alltså sin egen princip och låter kameran bestämma åt sig.

Märkligt. Självklart är det du som ska bestämma över din kamera, inte tvärtom!

Det som på Canon-språk heter Av - Tv - M är lägena som ska användas, och ge dig möjlighet till full kreativitet. Och jag lovar dig, din kamera är INTE bättre än du på att bestämma. Den vet nämligen inte vad det är du fotograferar...

Välj rätt inställning
Foto: Christer Hägglund

måndag 20 januari 2014

Äventyr i Brasilien

Vi tipsar om ännu en videoblog med den amerikanske natur- och fågelfotografen Glenn Bartley. Detta är videobloggen från Bartleys senaste resa som gick till Brasilien. Liksom vid flera tidigare resor har han vid sin sida den israeliske naturfotografen Dubi Shapiro.

Förutom att se en hel del otroligt färggranna och vackra fåglar får man också följa med i parets vedermödor för att kunna ta dessa bilder. Det är regn, dåliga vägar, punkteringar, många och långa resor i bil. Allt skildras på ett underhållande sätt och ger värdefulla tips för den som vill besöka ett land för att fotografera fåglar.

Glenn Bartley har även givit ut ett antal böcker. Mer information finns på hans hemsida www.glennbartley.com


söndag 19 januari 2014

Serie: Vad man behöver för naturfotografering, del 3

Tredje delen i vår serie om vad man behöver för naturfotografering. Del 1 och 2 kan du finna genom att klicka på etiketten "Vad man behöver" längst ned i inlägget.

7. Var på plats i god tid
Många djur är som mest aktiva vid solens upp- och nedgång. Om du tänker fotografera vid soluppgången så se till att vara på plats i god tid innan. Om du kommer precis när solen går upp är risken stor att du stör eller skrämmer djuren. Om du ska fotografera betande djur i solnedgången så var på plats redan ett par timmar innan. På så vis är det lugnt och stilla en ganska lång stund innan djuren kommer för att beta. Detta är speciellt viktigt om du ska rigga gömsle eller maskeringsnät.

Var på plats före soluppgången
Foto: Christer Hägglund


8. Tänk på din vittring
Försök också att tänka på din vittring, och om du kan anpassa din placering i förhållande till djuren med tanke på denna. Om du har vinden i ryggen så är risken stor att djuren får vittring av dig och blir extra varsamma eller till och med tar sig därifrån. Tänk också på att undvika dofter, som starka parfymer och mat som doftar mycket.

Björn som känner vittring
Foto: Christer Hägglund

9. Solens läge
Solens läge är också bra att ta i beaktande. Om du på dagtid valt en plats att fotografera djur på en speciell plats i solnedgången, och när du kommer dit så visar det sig att du får solen rakt mot kameran så är det såklart helt misslyckat. Det finns tekniska hjälpmedel för detta, bland annat appen Sun Surveyor som vi recenserat tidigare. I Pro-versionen kan du lägga in en annan position än den du befinner dig på, för att kunna förutse vilka ljusförutsättningar som gäller på en plats dit du tänkt resa. I gratisversionen kan du endast se platsen du befinner dig på, men du kan om du vill ändra till en tid längre fram.

Skärmbild från appen Sun Surveyor
Fjärde och sista delen kommer att publiceras nästa vecka. Missa den inte.

lördag 18 januari 2014

Funderar du över ditt workflow?

För ett proffs eller en avancerad amatör blir det av vikt att fundera över sitt workflow. Det är svårt att hitta ett svenskt ord som används, men arbetsflöde är väl så gott som något. Det vill säga det flöde i vilket dina bilder passerar från kameran till slutdestinationen. Detta oavsett om slutdestinationen är ditt eget bildarkiv, en betalande kund eller på väggen hemma hos en god vän.

Fotografen och tekniske reportern David Schloss har skrivit en artikel om hur man kan inkludera den bärbara datorn Apple MacBook Air i sitt arbetsflöde ute i fält och hos kunder. Jag är själv ingen Apple-fantast men imponeras av det smidiga formatet och batteritiden hos den senaste versionen av just MacBook Air.

Läs hela artikeln hos DPReview, Integrating the Apple MacBook Air into a pro workflow

/Fotofyndet

fredag 17 januari 2014

Blixtdöd fångad på bild

En brasiliansk kvinna avled nyligen av de skador hon fick av ett blixtnedslag. Kvinnan var på stranden med sin son när ett häftigt regn startade. Sonen badade och den 36-åriga Rosangela Biavati sprang ned mot vattenbrynet viftande med armarna för att få upp sonen ur vattnet, när blixten träffade henne och hon avled enligt uppgift omedelbart.

En fotograf som fanns på plats fotograferade Rosangela när hon försökte få kontakt med sin son, och lyckades även med konststycket att få med blixten som dödade Rosangela på en bild. Dock skymmer en bil platsen där hon står.

Verkligen maximal otur för Rosangela Biavati och maximalt flyt för fotografen Janet Tappin Coelho som fick med blixten på bild. Bilderna kan du bland annat se på Daily mail

Blixt, dock inte den som dödade Rosangela
Foto: Christer Hägglund

Fåglarna vid fågelbordet: Gulsparv

Gulsparv(Emberiza citrinella), sparv inom familjen fältsparvar. Förekommer över stora delar av Europa samt i Väst- och Centralasien. 

Häckar i stora delar av Sverige, förutom i fjällen och landets nordligaste delar. Lever av insekter och frön. Arten var mycket vanlig på 1800-talet men pga gifter i bekämpningsmedel minskade den mycket kraftigt under 1960-talet. I vissa områden försvann 95% av beståndet. Efter att vissa gifter förbjudits återhämtade sig arten något, men har sedan 1990-talet trots det minskat. 

Sågs och fotograferades första gången vid fågelbordet den 28 december. 






torsdag 16 januari 2014

Vår populäraste informationssida

Vi driver, förutom webshopen och den här bloggen, ett antal informationssidor med information om ämnen som har med fotografering att göra. Det är sidor med exempel på olika kamertillbehör, vad man använder dessa till och hur man gör det. Den populäraste av våra info-sidor är den som handlar om makrofoto. På den sidan finns bland annat exempel på enkla uppställningar med mellanringar och närbildslinser, men även mer djupgående förklaringar som härledningar och formler för den som vill förstå vad olika siffror betyder och hur de räknas fram.

Sidan hittar du på http://www.makrofoto.n.nu/

Välkommen!


onsdag 15 januari 2014

Teorin om USS Grayback

En av de intensivaste ubåtsjakterna i Sverige var den i Hårsfjärden 1982. Efter U 137:s grundstötning i Karlskrona skärgård så var det här den första riktiga ubåtsjakten och den blev därför grunden för många av de teorier som fanns i frågan, både hos marinen, politiker, journalister och hos allmänheten.

En sak som som gjorde att "bevisen" pekade österut var det faktum att spår efter ubåten sa att den hade utanpåliggande köl. Det fanns också ljudinspelningar av den som sa att den hade två flerbladiga propellrar. Den enda ubåt som passade på dessa egenskaper var de s.k. Whiskey-ubåtarna från Warsawapakten. U 137 var en sådan.

Idag vet vi att även NATO hade en ubåt som passar in på beskrivningen, USS Grayback (LPSS-574). En f.d. strategisk missilubåt som byggts om och som sedan i början av 1970-talet användes av den amerikanska marinens specialförband SEAL. Vad har SEAL då för uppgifter? Att oupptäckt tränga djupt in i andra länders inre vatten och placera ut och underhålla avlyssningsutrustning är en sådan uppgift...

Just sayin´... Vi återkommer till ämnet.

USS Grayback, med sina två fembladiga propellrar.

Foto: Darryl L. Baker, US Navy
Licens: Public Domain

Svårt att få batteriet i mobilen att räcka?

En sak som jag tycker är riktigt störande med dagens moderna smartphones är att de drar så mycket batteri. Jag har en Samsung av näst nyaste generationen som är ett år gammal och jag har svårt att få den att hålla batteri mer än ett dygn vid normal användning. När den var ny kunde den klara två dygn i bästa fall. Om man använder den mycket, som när man reser, så är det ännu svårare. Så var det till exempel på mina resor till Wild Brown Bear i Finland. När man sitter i gömslet så blir det lätt lite tråkigt, då är det lätt att man tar fram mobilen med en bra ljudbok, kanske försöker surfa lite eller skickar SMS. Då märker man ganska snart att batteriet minskar och inte kommer att räcka till man får möjlighet att ladda igen.

På min andra resa tog jag därför med mig en Powerbank, ett extra batteri med en USB-port på som man kan använda för att ladda alla apparater som har en USB-laddare. Kapaciteten är 5000 mAh, vilket är tillräckligt för att ladda mitt Samsung-batteri ett par gånger.

Smart liten pryl som rekommenderas!




tisdag 14 januari 2014

Äventyr under en månad i Bolivia

Naturfotografen Glenn Bartley från British Columbia i Kanada är professionell naturfotograf med inriktning på fåglar i deras naturliga hemvist. Vi har tidigare sett honom i en video där han berättar om den utrustning som han använder. I den här videon får vi följa Glenn på en resa till Bolivia, där han och en kollega reser runt i en månad och fotograferar fåglar. Resan är fylld av äventyr med punkteringar, jordskred, regn och missade tillfällen. Det är riktigt roligt att följa dessa två fotografer och även se många av de färdiga bilderna. Vid något tillfälle i filmen visar de också hur de riggar en matning för att få fåglarna att landa där man vill.

Se filmen här eller på YouTube

måndag 13 januari 2014

InsideNature - Vision 2014

Är du intresserad av vad vår samarbetspartner InsideNature har för planer för 2014? Är du i Stockholm den 19 januari? Då har jag ett tips! Ta dig till Hotell Birger Jarl och lyssna på Jouko Arvonen och Magnus Fredriksson, InsideNature, samt deras partners naturfotografen Magnus Elander, naturfilmaren Bo Kristiansson och bevarandefotografen Tom Svensson.

Du kommer att bjudas på intressant information om det kommande årets resor, samt föredrag av gästföreläsarna:
Bo Kristiansson visar en specialkomponerad film med motiv från Finland, Svalbard och Vålådalen. Våra nya resor med Bosse till Vålådalen, samt nya resor med filmning i fokus diskuteras.
Magnus Elander är expertrådgivare på våra längre resor till östra Finland. Här ger han ett föredrag om rovdjursfotografering på våra resmål.
Tom Svensson ger ett föredrag där han presenterar ett projekt om järv som han nu inleder i samarbete med InsideNature.

Vid eventuella frågor om evenemanget, kontakta Jouko Arvonen, 070-787 19 67, jouko@arvonen.se

Anmäl deltagande på info@insidenature.se

/Christer

Fotofyndet, vi har kameratillbehör för naturfotografer

Bild på björn, tagen under resa med InsideNature
Foto: Christer Hägglund

Kraftigt blixtstativ

Du har väl inte missat att vi just nu har rea på våra blixtstativ? Det är ett riktigt rejält och kraftigt stativ som inte på något sätt liknar det rappel som ofta medlevereras i olika kit med studioblixtar. Rejäl diameter på rören och stor yta för benen gör att blixtarna står stadigt, även om någon skulle råka snubbla på en kabel. Dämpning i rören gör att blixten klarar sig även om man skulle råka tappa greppet när man fäller ihop stativet. Max.höjden är 2,8 m.

Kan med fördel även användas till att hålla upp reflexskärmar eller bakgrundstyger.

Blixtstativ, reflexskärmsstativ eller bakgrundsstativ



söndag 12 januari 2014

Färre festivaler 2014

Vi bor och verkar strax utanför Sundsvall. Tidigare har vi haft Gatufesten, en stadsfest med större och mindre artister enligt traditionell modell, och Drakfestivalen, med rodd mellan företagslag som huvudunderhållning. Båda har såklart varit ett svepskäl för att sätta upp tält, sälja mat på papptallrik och framförallt svindyr folköl i plastmugg.

Under 2014 blir det dock ingen fortsättning för varken Gatufesten eller Drakfestivalen. Båda har lyckats med bedriften gå i konkurs samma år efter 26 respektive 22 år, Gatufesten i juli 2013 och Drakfestivalen ansökte om konkurs den 30:e december.

Att festivaldöden breder ut sig i Sverige är ju inte direkt någon nyhet, och Gatufesten har haft kämpigt även tidigare år, t ex när den tidigare festgeneralen Anders Tjacka Söderberg manövrerades bort från ledningen. Tjacka driver idag istället Konsertfesten, en festival som håller till på Norrporten Arena, som till vardags är fotbollslaget GIF Sundsvalls hemmaarena, och så vitt vi vet idag så blir det en Konsertfest även 2014.

Men, skål och tack för allt!

Ulf Lundell på Sundsvalls Gatufest

Foto: Christer Hägglund

Serie: Vad man behöver för naturfotografering, del 2

Här fortsätter vår serie om vad man behöver för att fotografera djur, lite tips och tricks om stort och smått. Punkt 1-3 hittar du i ett inlägg från förra söndagen.

4. Hägn och djurpark
Det finns goda möjligheter att fotografera olika djur i olika hägn och i djurparker. Du kan få bilder ganska lätt på en varg eller ett lodjur i en djurpark, men det är inte helt lätt att få till en bra bild. En bra bild är t ex en där djuret ser naturligt ut och visar sin vilda sida. Ett tips är att fråga djurparken om att få komma på besök när parken inte är öppen för andra besökare. Ta god tid på dig för att hitta en bra plats, där betong och staket inte finns inom den tänkta bildramen. Du kanske måste besöka parken ett par gånger för att lära dig hur djuren rör sig olika tider på dygnet. Och du, du måste självklart vara ärlig med att bilden är tagen i hägn eller djurpark och inte ute i det vilda.

Tiger, fotograferad på Kolmårdens djurpark
Foto: Christer Hägglund

5. Läs ditt motiv
Försök läsa djuret du ska fotografera. Genom att tänka igenom vad djuret ska göra kan du vara beredd och få bilder du aldrig hinner få annars. Det krävs erfarenhet för att göra det, men den erfarenheten kan du få, och den kan ge dig bilderna som skiljer dig från andra fotografer.

6. Läs på om ditt motiv
Hör litegrann ihop med punkt 5. Genom att läsa på i böcker och på internet kan du förbereda dig och lära dig beteenden hos de djur som du tänker fotografera. Du kan då vara beredd på saker som du tror att den kommer att göra, bara genom att känna till dess naturliga beteende. Det bästa är om du kan läsa på om djuret på den platsen där du ska fotografera det, kanske med en åtelkamera eller något annat. Tänk på att tillstånd kan behövas.

Fortsättning följer nästa vecka!

lördag 11 januari 2014

Ny bok, fortfarande under ytan

Efter Sherry Sonntags bok "Blind man's bluff" tar jag mig an Tommy Lindfors bok "Under ytan - ubåtar och svensk säkerhetspolitik" från 1996. Boken tar bland annat upp ett antal intressanta sammanträffanden mellan rapporter om skadade ubåtar som kommit in i hamn i Skottland, vilket i några fall skett i tidsmässigt samband med några av våra mest kända ubåtsjakter, i Sundsvall i maj 1983 och Karlskrona i februari 1984.

Återkommer med en recension när jag läst klart.

/Christer

USS Sam Rayburn (SSBN-635), den ubåt som
erhållit skador som tidsmässigt stämmer överens
med svensk ubåtsjakt i Karlskronabassängen.

Notera missilluckornas målning som biljardbollar.

Foto: US Navy
Public domain

Recension av Blind man's bluff

Jag har läst boken Blind man's bluff, The untold story of American submarine espionage av Sherry Sonntag och Christopher Drew. Boken handlar om hur den amerikanska flottan har använt ubåtar i olika spionuppdrag, från andra världskrigets slut och fram till nutid. Det som beskrivs är både uppdrag, incidenter, olyckor och vilka ubåtstyper som utvecklats eller anpassats för spionverksamheten.

Fokuset ligger helt klart på det kalla krigets frostigaste tidpunkter, under 1960-talet och vid början av 1980-talet. Uppdrag och incidenter som beskrivs görs på ett sätt som i en agentroman eller en film i stil med Jakten på Röd oktober, dvs på ett mycket lättsamt men spännande sätt. Kollisioner mellan ubåtar från vardera sidan, tillfällen när ubåtar varit under dygnslånga angrepp och järva operationer är andra exempel på händelser som beskrivs.

Som källor till boken har Sonntag och Drew främst befäl och besättningar som var med på operationerna. Jag tycker dock att mycket av det som det berättas om är känt tidigare, som avslöjats genom spioneri och liknande.

Jag hade förväntat mig lite mer information om ubåten NR-1, den som sägs vara den farkost som använts till många hemliga spionuppdrag, men som nu skrotats. Dels hade jag förväntat mig lite teknisk information och egenskaper för NR-1:an, men även några exempel på uppdrag som den genomfört. Det kan vara så att NR-1:an och dess operationer fortfarande är väldigt hemliga, så att författarna inte fått ut denna information genom sina begäranden enligt The freedom of information act och därför inte heller lyckats få information genom besättningar.

Boken behandlar också endast amerikanska ubåtar och operationer, inga som utförts av USA:s allierade i NATO, vilket hade kunnat vara väldigt intressant för oss svenskar. Västtyska och italienska ubåtar sägs ju vara högintressanta som misstänkta för vissa av intrången i vårt territorialvatten under 80- och 90-talen.

Sammanfattningsvis en mycket intressant bok i ett ämne vi långt ifrån får veta allt om.

/Christer

NR-1

Foto: Joc Peter D. Sundberg
Public Domain

fredag 10 januari 2014

Björnar tvingas flytta

Det milda vädret har fått till följd att björnar i Finland tvingas uppsöka nya och torrare iden. Det är finska yle.fi som rapporterar om att förutsättningarna för djuren i våra skogar är förändrade under sådanahär vintrar när snön lyser med sin frånvaro. Att björnar byter ide under vintern är inte ovanligt menar man, men björnen lägger sig bara och sover i det nya idet och letar inte mat eller gör något annat.

För t ex haren med sin vita päls gör avsaknaden av snö att hans vanliga kamouflage snarast blir ett utropstecken i kontrast till omgivningen. För älg och andra växtätare blir födan ovanligt lätt att finna.

Älgen har lättare att hitta föda
Foto: Christer Hägglund

torsdag 9 januari 2014

Fotografer beskjutna, livvakter får fängelse

2009 när Tom Brady och Gisele Bündchen gifte sig på Costa Rica, försökte två papparazzi utan tillstånd att föreviga tillställningen. Detta uppskattades inte alls av parets livvakter som krävde att Yuri Cortez, nyhetsbyrån AFP:s chef i Centralamerika, skulle lämna ifrån sig sin kamera och sina minneskort. Cortez vägrade och försökte tillsammans med en kollega att åka därifrån. Vakterna försökte hindra männen och sköt efter bilen, vilket bland annat resulterade i en sönderskjuten bakruta.

De två livvakterna har nu dömts till fem års fängelse för mordförsök. Varför domen har dröjt över fyra år förklaras inte i media som rapporterar om saken.

Se bilder från händelsen hos TMZ: Tom and Gisele's wedding gunfire

Gisele Bündchen
Foto: Tiago Chediak



onsdag 8 januari 2014

De svenska journalisterna är fria!

Fotografen Niclas Hammarström och journalisten Magnus Falkehed är fria! Aftonbladet rapporterar om att de har släppts från den fångenskap i Syrien de suttit i sedan den 23 november. Hammarström skottskadades i vänster ben under ett flyktförsök, och släpptes för tre dagar sedan. Han har sedan dess hållits gömd på ett hotell i grannlandet Libanons huvudstad Beirut. Kollegan Magnus Falkehed släpptes tidigare idag, och det var först då familjerna hemma i Stockholm fick det glädjande beskedet.

Man berättar vidare att behandlingen från kidnapparna varit hård och att man vistats i en källare, fått lite mat och tillåtits ett toalettbesök per dag. Efter ett par dagar gjorde man ett flyktförsök vilket resulterade i Hammarströms skottskada och en rejäl misshandel med olika tillhyggen.

Utrikesdepartementet och rikskriminalpolisen vill inte berätta något om vilka myndigheter man samarbetat med för att få svenskarna frisläppta, och heller inte hur man arbetar med liknande ärenden.

Det är ju inte utan att man tänker lite på Carl Gustaf Gilbert Hamiltons resor till Mellanöstern...


FRA i hetluften igen

Försvarets Radioanstalt, FRA, är i blåsväder igen. Denna gång är dock stormen mer lokal än häromsistens när samarbetet med amerikanska NSA och brittiska GCHQ var i fokus. Denna gång gäller frågan bönderna i Karlskrona-området och deras rätt att sätta upp elstängsel och taggtrådsstaket. Jo, du läste faktiskt rätt.

FRA har avlyssningsanläggningar i området runt Karlskrona i Blekinge. Dessa anläggningar kan störas av elstängsel och taggtråd, det vill säga staketanordningar gjorda av ståltråd. På grund av detta vill Karlskrona kommun kräva bygglov för sådana staket, och det är väl en inte alltför vågad gissning att sådana bygglovsärenden även kommer att ta vägen förbi något lämpligt FRA-skrivbord. Det är nyhetssajten Jakt & Jägare som rapporterar om saken och enligt dem finns en rädsla bland de lokala bönderna, som uttalat sig genom sitt LRF-ombud, att deras grödor ska skövlas av vildsvin om rätten att stängsla in markerna inskränks.

En annan av LRF:s företrädare poängterar vikten av att vara snabb i sina åtgärder mot just vildsvin och menar att det är helt uteslutet att vänta på ett bygglov.

Beslut kommer efter den 19 januari.

Taggtråd

Foto: Thomas Jansson
Licensierad enligt Creative Commons

Recension av app: Sun Surveyor

När man fotograferar är man beroende av ljus, det är ju ingen nyhet för någon. I vissa fall är man dessutom beroende av att ljuset kommer från ett visst håll eller finns i tillräcklig mängd för att det ska bli några bilder. Är man hemma är det bara att titta ut genom fönstret och se när solen står rätt, men hur gör man om man planerar en resa och måste veta när man har de rätta förutsättningarna?

En hjälp kan då vara appen Sun Surveyor. Den ger dig uppgift om solens upp- och nedgång, var solen står vid olika tidpunkter, när blå timmen infaller och när den gyllene timmen infaller. Gratisversionen kan bara visa dessa uppgifter om din aktuella position, men fullversionen kan göra det för andra platser. Du kan välja flera sätt att ange vilken plats du vill ha uppgifter om, koordinater, karta eller adress, vilket gör det lätt att hitta rätt för just ditt resmål.

Priset för fullversionen är 45 kr.

Välkomstskärmen med olika val. Att kalibrera appen
var lätt och vi går inte närmare in på det.

Sidan Details ger uppgifter i textform om plats,
tid för solens upp- och nedgång, blå timmen,
gyllene timmen, med mera. 

Visuell visning av solens placering. Genom att dra i
reglaget nedtill visas solen vid olika tider.

Genom att vinkla telefonen syns solen i 3D istället.

tisdag 7 januari 2014

Nikon D3300, ny modell med hög upplösning

Idag släpper Nikon nyheten om en ny modell i instegsklassen, Nikon D3300. Nyheterna jämfört med föregångaren D3200 är bland annat högre upplösning, 24,2 megapixlar, och en ny bättre processor som på ett snabbt sätt ska få ut maximal prestanda av processorn.

Tillsammans med D3300 släpper man även en ny förbättrad version av kitoptiken, AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR II, som man säger ska hjälpa till att få ut mesta möjliga av den nya kameran.

Nikon har presenterat en intressant uppgradering till en populär modell och vi är övertygade om att den kommer att uppnå försäljningsframgångar.

Nikon unveils D3300 with new sensor, processor and kit lens

Tillbehören till Nikon D3300



/Fotofyndet

Fåglarna vid fågelbordet: Större hackspett

Större hackspett (Dendrocopos major), en fågelart inom ordningen hackspettartade fåglar, familjen hackspettar (Picidae) och underfamiljen egentliga hackspettar. Större hackspett känns igen på sina två avlånga, vita skulderfläckar och på den röda undergumpen.

Sågs första gången vid fågelbordet den 26 oktober och fotograferades den 2 november i en stolpe intill.

En rolig detalj är att Större hackspett är med i filmen "The big year" med Owen Wilson, Jack Black och Steve Martin. Att se en större hackspett i Nordamerika jämförs i filmen med att se en enhörning.





Större hackspett i Bergeforsen
Större hackspett